2022.10.12.

Gulyás: a kormány legfontosabb feladata megvédeni a magyar családokat és vállalkozásokat

Idén a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármester és több más településvezető nyílt levelére reagálva hétfőn.

Gulyás Gergely a közösségi oldalán is közzétett válaszlevelében azt írta: a kormány a háztartásoknak - köztük a budapesti polgároknak is - havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosít, ami Európában a legnagyobb mértékű családoknak nyújtott rezsitámogatás.

A kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa- és barnakőszénprogramot indított - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: magas infláció mellett is biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, visszaadták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, és idén is fizetnek nyugdíjprémiumot. Az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagymértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez - jelezte.

Gulyás Gergely arra is kitért: a kormánynak kiemelt fontosságú a munkahelyek védelme, ezért segítik a bajba jutott vállalkozásokat is. Támogatási programot indítottak az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknak, több mint 200 milliárd forinttal segíti a kormány energiakiadásaikat és energiahatékonysági beruházásaikat.

A kormány aktívan dolgozik a gyármentő program részletein, és szükség esetén újabb munkahelyvédelmi akciótervvel áll elő - folytatta. Hozzátette: ezekkel a programokkal a kormány nemcsak a munkahelyeket védi meg, hanem a gazdaság működésének támogatásával az önkormányzati adóbevételeket is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: az elmúlt években a baloldal, ezen belül Karácsony Gergely főpolgármester és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői is következetesen elutasították az atomenergiát. Brüsszelben is mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák.

Ezzel szemben a miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írnak - mutatott rá.

Mivel a paksi bővítés még nem készült el, a most működő paksi blokkok Magyarország éves áramfogyasztásának mintegy harmadát fedezik - tájékoztatott Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék.

A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért Karácsony Gergely kérésének teljesítése - mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot - a rezsicsökkentés megszüntetésével járna, amit a kormány elutasít - írta a tárcavezető.

Megjegyezte: az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a főpolgármester is láthatja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra. Ez az idei évben 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg jövőre a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet a költségek mértéke.

Ennek megfelelően a kormány minden felajánlást köszönettel fogad a leggazdagabb önkormányzatok - így a főváros - részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz - áll Gulyás Gergely levelében.

Forrás:
MTI
2022. október 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram