2022.11.14.

Húsz atomerőmű építését tervezi hét uniós állam

Az atomenergia és a megújítható energiaforrások keveréke az egyetlen biztonságos forgatókönyv Csehország jövőbeni energiaszükségletének fedezésére – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő Prágában az Európai Atomenergia-ügyi Fórumot megnyitó beszédében. Hangsúlyozta: közép-európai körülmények között egy biztonságos energetikai rendszer nem működhet atomenergia nélkül. Az atomenergia az áramtermelés stabil, biztonságos és alacsony szennyezettség-kibocsátású forrása.

Kadri Simson energiaügyekért felelős európai biztos a fórumon a távirati iroda ismertetése szerint azt mondta, hogy az Európai Unió a következő évtizedekben mintegy 350–450 milliárd eurót fordít a jelenlegi atomenergia-kapacitások fenntartására.

Az atomenergia a 2030–2050 közti időszakban az unió áramszükségletének mintegy 15-16 százalékát fogja fedezni.

 – Ezekre a beruházásokra azért van szükség, mert nélkülük az uniós államok atomerőműveinek egy részét századunk harmincas éveiben már be kellene zárni.

A következő évtizedekben hét európai uniós tagállamban húsz új atomerőmű építése is tervben van.

– Az atomenergia fejlesztése válasz az energiaválságra és a klímaváltozásokra is – hívta fel a figyelmet Eduard Heger szlovák kormányfő. A politikus szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az atomerőművek élettartama átlagosan nyolcvan év.

– Az energiaválság következtében Európa példátlan geopolitikai nyomásnak van kitéve – vélte Petr Fiala. Szerinte ezért elsősorban Oroszország a felelős, de hibáztak az európai államok is, amikor alábecsülték az energiabiztonság szerepét. – A megoldások keresésekor Európa nem mondhat le alapelveiről, de az energiapolitikáját lényeges módon át kell alakítani – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

Csehország ebben a fél évben az Európai Unió soros elnöki tisztségét is betölti, ezért rendezték itt az atomenergetikai fórumot.

Forrás:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/11/husz-atomeromu-epiteset-tervezi-het-unios-allam
2022. november 11.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram