2021.07.29.

Idén is várt a megye, színes forgatag volt Sárszentlőrincen

Gasztronómiai különlegességek, kóstolók, irodalmi műsor, zene és természetesen kapcsolatépítés. Idén is ez állt az ezúttal Sárszentlőrinc központjában, a Hős kertben megrendezett, Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja című program középpontjában. A pénteki eseményen több mint negyven település közel hatszáz résztvevővel képviseltette magát.

Sárszentlőrinc a megye egyik legunikálisabb helye, sok hírességet adott az országnak. Itt tanult két évig Petőfi, végezte iskoláit Lázár Ervin, itt anyakönyvezték a közeli pusztán született Illyés Gyulát, de élt itt igazságügyi miniszter, sebészprofesszor és több akadémikus is. Azért jöttünk ma ide, hogy ápoljuk ezeket az emlékeket – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Süli János országgyűlési képviselő, tárca nélküli miniszter.

– Elevenítsük fel közös történelmi hagyományainkat, hogy a települések egyre közelebb kerüljenek egymáshoz – javasolta. Emlékeztetett: a Paksi Atomerőmű két új blokkjának építése kapcsán is jelezték, a beruházás mellett kiemelten foglalkoznak majd a térségfejlesztéssel, hogy az életminőség különbsége ne nőjön Paks és a környező helységek között. Erre már eddig is jelentős forrásokat sikerült a településeknek juttatni, ami tovább bővül majd a közép-dunamenti térségfejlesztési társulásnak köszönhetően – hangsúlyozta.

– Ha körbejárjuk a települések standjait, megkóstoljuk ízeiket, beszélgetünk ottani emberekkel, rádöbbenhetünk, hogy a saját településünkön szintén nagyon sok érték van. Mi továbbra is azon dolgozunk majd, hogy a maihoz hasonló kezdeményezéseknek teret nyissunk, pénzt állítsunk mögé, és biztosítsuk az itt élőknek, hogy Tolna megyében otthon érezzék magukat – hangsúlyozta Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Vén Attila, a tavalyi rendezvény házigazdájának, Medinának a polgármestere szerint az idei program hangulata és a résztvevők is szinte azonosak a korábbival. Kapcsolatépítés szempontjából nagyon hasznosnak nevezte az eseményt. Mint mondta, több találkozót is lebeszéltek most, amelynek köszönhetően várhatóan újra tudnak éleszteni korábbi együttműködéseket.

A települések többsége a szokásokhoz híven idén is kitett magáért. A dekoratívan feldíszített standokon megjelentek a helyi gasztronómiai és kézműves remekek: sajtokat, szörpöket, mézeket, vagy lekvárokat kínáltak, máshol kézműves söröket, füstölt árukat, de akadt, ahol levendulából készült termékeket láttunk. Sok izgalmasat kóstoltunk, a különlegességek közül számunkra a varsádi standon ízlelt sváb specialitás, a sárgarépával töltött rétes ízlett leginkább. A legszebb stand címet egyébként idén a nagymányoki kapta.

A standokon idén is izgalmas étkeket sütöttek-főztek. Volt, ahol harcsapaprikás készült, máshol húsos lecsó, többen grilleztek, de számunkra a legérdekesebbnek a kajdacsiaknál készülő bakonyi sertésgombóc tűnt. Ennek alapízét a gomba adja, amelyet vöröshagymán párolnak, majd beledobják a darált sertéshúsból készített fűszerekkel megbolondított húsgombócokat, végül az egészet tejföllel behabarják – árulta el a receptet az egyik ötletgazda, Major Judit.

Az értékek napján idén is részt vett Tolna testvér megyéje, Hargita, amelynek standján ízelítőt kaphattunk gasztronómiai különlegességeiből. Mózes Enikő Székelyudvarhely mellől érkezett. Megtudtuk, az általa készített helyi termékekből ágyas pálinkát, szörpöket, lekvárokat, bivalytejből készült finomságokat, kecskesajtokat hozott. Elmondta, Székelyföldön székely termékeket készítenek, amellyel őrzik hagyományaikat.

A rendezvényt zenés és irodalmi műsor, fotópályázat alapján készült tárlat színesítette, utóbbi a Lázár Emlékházban.

Forrás

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-is-vart-a-megye-szines-forgatag-volt-sarszentlorincen-3886427/

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram