2023.04.03.

Így tud átállni Csehország oroszról amerikai fűtőelemekre

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben, közölte a Cseh Energetikai Művek, amelynek nyeresége megnyolcszorozódott a tavalyi évben.

A Cseh Energetikai Művek, a ČEZ tulajdonában két atomerőmű van. Az egyik Dukovanyban, a másik Temelínben. Ezek közül az első üzemel hosszabb ideje, üzembehelyezésére még a ´80-as években került sor, s az azóta eltelt közel 40 évben Oroszországból szerezte be az atomenergia előállításához szükséges fűtőanyagot. A fiatalabb, a 23 éve működő temelíni atomerőmű szintén orosz fűtőrudakat használ, de itt kipróbálták már az amerikai fűtőrudakat is.

A ČEZ a tavaly februárban kirobbant háború kitörése után határozta el, hogy a biztonsági szempontokat figyelembe véve amerikaira cseréli az addig használt orosz fűtőanyagot. Az energetikai művek részvényeinek 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van, az amerikaiakkal kötött megállapodás pénzügyi részletei nem ismertek. A napvilágot látott információk szerint a nukleáris fűtőrudak a Westinghouse svédországi leányvállalatánál készülnek.

Az amerikai vállalat a francia Framatome céggel együtt jövőre kezdi meg a nukleáris fűtőelemek Csehországba szállítását. A ČEZ nukleárisfűtőrúd-tartaléka mintegy három évre elegendő. Ezt a szintű tartalékot a vállalat a jövőben is szeretné fenntartani.

Daniel Beneš, a Cseh Energetikai Művek vezérigazgatója elmondta, hogy a fűtőrudak szállításának bebiztosítása nyugati cégek által jelentős lépés nemcsak Dukovany és Temelín, hanem az egész cseh energiaipar számára, s ezáltal jelentősen megnő Csehország energiabiztonsága.

A cseh kormány egyébként a két atomerőmű kapacitásának bővítését tervezi.

A Westinghouse már jelezte, hogy érdeklődik a projekt iránt, és részt vesz a pályázaton. Az amerikaiak mellett a francia EDF és a dél-koreai KHNP csoport nyújtott be pályázatot, ezeket jelenleg a ČEZ szakértői tanulmányozzák. Az energetikai vállalat napokban kiadott közleménye szerint 2022-ben megnyolcszorozódott a Cseh Energetikai Művek nettó nyeresége. A 2021-es 9,9 milliárd koronás nyereség után tavaly közel 81 milliárd korona folyt be a ČEZ számlájára, melynek vezetősége rámutatott, hogy mindez az ukrajnai orosz invázió miatt rendkívül megugrott villamosenergiaár emelkedésének, a ČEZ nemzetközi piacokon elért jó eredményeinek és a csoport erőművei biztonságos üzemeltetésének köszönhető.

Ez az eredmény az elemzők várakozásait is meghaladta. A szakértők előzetesen 70 milliárd koronás nyereséget prognosztizáltak.

„A 2022-ben elért pénzügyi eredményünk rekordnagyságú osztalék kifizetését valószínűsíti. Ez a mai szabályok szerint 63 milliárd korona kifizetését tenné lehetővé, amiből 44 milliárd koronát az állam kapna” – mondta Daniel Beneš vezérigazgató hozzátéve, hogy az idei évtől érvényes rendkívüli adók címén a ČEZ további mintegy 60 milliárd koronát fizet be az államkasszába. A vállalat által az államnak befizetett összeg így az idén meghaladja a 100 milliárd koronát.

Forrás:
https://infostart.hu/tudositoink/2023/03/31/igy-tud-atallni-csehorszag-oroszrol-amerikai-futoelemekre
2023. március 31.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram