2022.06.16.

Interjú Steiner Attilával, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárával - 2022.06.16.

Az elmúlt öt évben megtízszereződött a napelemek kapacitása Magyarországon ma már a megtermelt villamosenergiának több mint a negyede megújuló energiaforrásból származik, de nemcsak az energia előállítása, hanem annak tárolása is új kihívások elé állítja a szolgáltatókat. A kormány a héten jelentette be, hogy 103 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat fejlesztését, a stúdióban pedig már itt van vendégem Steiner Attila energia és klímapolitikáért felelős államtitkár. Üdvözlöm, jó estét kívánok!

- Jó estét kívánok!

- Hát tegnap történt meg ez a bejelentés, 103 milliárd forint villamosenergia-hálózat fejlesztése. Mit fog ebből a fogyasztó érezni, ha le tudnánk egyszerűsíteni.

- A fogyasztó azt fogja érezni, hogy több napelemet is fogunk majd tudni a hálózathoz csatlakoztatni, ugyanis a hálózat az úgy került kialakításra még itt évtizedekkel ezelőtt, hogy van pár nagy erőműve Magyarországnak, és ezt az energiát, ezt a villamos energiát tudja elszállítani a fogyasztókhoz. Most viszont a napelemek elterjedésével egy teljesen más rendszer kezd kialakulni, és sok kis napelem az egész ország területén kezd felépülni, úgyhogy a rendszert is ehhez hozzá kell szabni, hogy amikor süt a nap, akkor sok energia termelődik a napelemből. Ha nem, akkor viszont akkor is tudjuk a hálózatot stabilan tartani. Egy nagyon fontos szám, hogy sokkal gyorsabban haladunk előre a napelemekkel, mint ahogy terveztük. Jelenleg már másfél paksnyi kapacitással rendelkezünk napelemből Magyarországon 3000 megawattal. A célunk az 6000 megawatt volt 2030-ra, de úgy tűnik, hogy ezt már két-három év múlva el fogjuk érni.

- Akkor ez egy nagyon pozitív hír, az viszont nagy kérdés, hogy aki például napelemmel rendelkezik, ő is profitál ebből a fejlesztésből? Tehát mondjuk a rendszerbe vissza tudja táplálni?

- Alapvetően a rendszerbe most is visszatápláljuk, hogyha van felesleges termelés. Itt azt szeretnénk, hogy ez minél rugalmasabb módon történhessen meg, és ténylegesen, ha valaki szeretne napelemet telepíteni, akkor tudjon napelemet.

- Hatékonyan, ráadásul.

- Hatékonyan, így van, ez lenne a célja ennek a fejlesztésnek, hogy erre a hálózatunk is alkalmas legyen, meg tudjuk teremteni azokat a feltételeket, amik lehetővé teszik, hogy még több napelemet tudjunk majd telepíteni.

- Megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban Magyarországon mindig nagy kérdés, hogy ez mennyire lehetséges a rentábilis, hiszen azért nagyon ki vagyunk szolgáltatva a környezeti hatásoknak, tényezőknek, és mondjuk nem tudjuk úgy behatárolni az ebből származó energiát, mint mondjuk Hollandia. Ez egy ilyen prekoncepció. Nagy kérdés, hogy ez megdőlt-e.

- Ezen vagyunk, és ezért is történt meg ez a 103 milliárd forintos programnak az elindítása, hogy megerősítsük úgy a hálózatot, tudjunk villamosenergiát tárolni azokra az időszakokra is, amikor éppen nem süt a nap, és ez még egy program szériának az első része ez a 103 milliárdos keretprogram. Az Európai Bizottságtól kaptunk 23 milliárd forintos támogatást előző héten kapta meg a kormányzat ezt az összeget, amit viszont akkumulátorok telepítésére fogunk tudni használni. Pontosan ez a tárolási kérdés is, mivel egyre akutabb, ezért szeretnénk ebbe az irányba is elmozdulni.

- De ez a 23 milliárd forint, ez mire lesz elég?

- Ez arra, hogy elindítsunk egy akkumulátor programot Magyarországon.

- Akkor még a kormánynak ehhez még hozzá kell tennie.

- Alapvetően ki fogjuk pótolni majd, szintén kvóta szén-dioxid kvóta értékesítésből származó bevételekkel fogjuk ezt kipótolni, és ez arra lesz elég, hogy ez a tárolókapacitás kiépítés, ez elkezdődhessen Magyarországon, ez nem lesz arra elég, hogy mindent megoldjunk, de hogy ezen az úton elinduljunk, erre viszont egy nagyon fontos segítség lesz.

- Ha már az útnál tartunk, ez az első lépés. Nyilván vannak következő lépések, amelyek mondjuk az energiafüggetlenség felé vinnék Magyarország útját, legalábbis abba az irányba, mikorra érhetjük el, hogyha már azt mondta, hogy a kezdeti céloknál is jóval pozitívabban haladunk, mint ahogy előre eltervezték.

- Ugye a földgáz esetében van a legnagyobb kitettségünk, ott 85 százalékos orosz importfüggőségünk van. Én azt gondolom, hogy nagyon fontos volt, hogy eddig semmilyen érdemi tárgyalás nem történt a gáz szankciók kapcsán. Ugyanis Magyarország számára a jelenlegi helyzetben ténylegesen ez az egyedüli megoldásunk. Itt viszont hosszú távon elkezdünk olyan projekteket, hogy hogyan lehetne a villamos energia irányába átlépni, és így a gázkitettséget majd csökkenteni.

- Akkor ez azt jelenti, hogy az orosz gázt nem más gázzal szeretnénk nagy részben pótolni, hanem inkább villamos energiával szeretnék egy részét kiváltani, és ahhoz kellenek ezek a fejlesztések. Tehát az nagy kérdés például, hogy az orosz gáz, hogyha esetleg emiatt lenne probléma, akár az olaj, vagy a gázembargó vagy bármilyen egyéb szankció miatt, akkor azt honnan tudják majd Magyarország számára biztosítani?

- Ugye ezt párhuzamosan kell ezt a két munkafolyamatot elképzelni, úgyhogy szeretnénk ténylegesen a villamosenergia irányába lépni, egyre több alkalmazás, egyre több felhasználás a gáz helyett a villamosenergia irányába menjen, legyen ez fűtés, például hőszivattyúk révén napelemes kérdéskör, illetve elektromos közlekedés kérdésköre, de emellett pedig arra is törekszünk majd, hogy tudjunk egyéb alternatív gázforrásokhoz jutni. Illetve ne adj isten még esetleg a hazai meglévő gázkészleteket is jobban ki tudjuk aknázni.

- És az nagy kérdés, nem is a napokban talán szó volt arról, hogy az atomenergiát kivennék a megújuló energiák köréből, ezzel most mi a helyzet? Mert az atomenergia nálunk most egy sarkos kérdés. Szijjártó Péter miniszter be is jelentette, hogy a Paks 2-t mindenképpen szeretnék befejezni.

- Ez egy nemzetstratégiai projekt, az atomenergiára hosszú távon is szükségünk van, ugyanis szén-dioxid kibocsátásmentesen és éjjel-nappal tud az atomerőmű nagyon biztonságosan villamos energiát előállítani. Magyarországon a hazai termelésnek a felét a paksi atomerőmű állítja elő. Úgyhogy, ha ez a kapacitás, ez kiesne, ezt nagyon-nagyon nehéz lenne pótolni. Ugye, mi emellé szeretnénk a megújulókat felfuttatni, atomenergia, illetve megújuló energia. Ez alapján Magyarországon 2030-ra 90%-ban szén-dioxid kibocsátás mentesen fogunk villamosenergiát előállítani.

- Befejeződhet-e addigra ez a beruházás?

- Értelemszerűen most a meglévő kapacitásokra alapoznánk, de én azt gondolom, hogyha a 2050-es klímacélokat komolyan gondoljuk, hogy klímasemleges ország szeretnénk lenni. Ott viszont igenis a Paks 2-nek egy nagyon-nagyon fontos szerepe lesz.

- Magyarország felszabadítja a stratégiai üzemanyagkészleteinek egy részét, hogy ugye az üzemanyagellátás az még mindig biztosított legyen. Milyen helyzetben vagyunk most, mennyire kellett ehhez hozzányúlni? Gondolok itt arra, hogy azért jó néhány országban már kezdik pedzegetni, hogy itt üzemanyaghiány is lehet.

- Alapvetően ami miatt ezt a lépést meg kellett hozni a kormányzatnak, az az volt, hogy az Ausztriában található schwechati finomítónak egy karbantartása volt, viszont a karbantartás után, amikor visszaállt volna a finomító működésbe, akkor nem tudott, ugyanis egy incidens történt. És viszont Magyarországon az ÖMV-kutakat az ÖMV és VHD-ból látja el. És emiatt, hogy Magyarországon is ténylegesen biztosítsuk az üzemanyagellátást teljes mértékben, ezért kellett ezekhez a készletekhez hozzányúlnunk. Itt 18 millió liter benzint és 29 millió liter dízelkészletet szabadítunk fel annak érdekében, hogy továbbra is teljesen zavartalan legyen Magyarországon az ellátás, és azt is hozzátenném, hogy Európában a legalacsonyabb árszinten mindezt.

- Zavartalan legyen, ez így is marad-e?

- Jelenlegi, pontosan emiatt tettük meg ezt az intézkedést, hogy így maradjon.

- Köszönöm szépen, hogy eljött hozzánk.

- Köszönöm szépen.

Forrás:
HírTV

2022. június 15.
Szerző: M. Dobos Marianne

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram