2022.11.10.

Ismét meghosszabbíthatják Paks I. üzemidejét

A kormány a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban nyújtott be egy határozati javaslatot a parlamentben. A javaslat értelmében Paks I. blokkjai még a 2030-as éveken túl is üzemben maradhatnának.

Már az utóbbi években is szó volt róla, hogy meghosszabbíthatják a Paks I. blokkjainak üzemidejét, tavaly például az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt erről az Indexnek adott interjúban. Palkovics László technológiai és ipari miniszter végül idén nyáron jelentette be, hogy minisztériuma is fontolgatja ezt. Szeptemberben Orbán Viktor már kész tényként beszélt a hosszabbítás tervéről.

Most Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy javaslatot ezzel kapcsolatban, amelynek szövege az Országgyűlés honlapjára került fel. A javaslat jóváhagyása esetén

A HONATYÁK ENGEDÉLYEZIK, HOGY A PAKS I. BLOKKJAINAK ÜZEMIDEJÉT ISMÉT MEGHOSSZABBÍTSÁK.

A törvényjavaslat szövegében emlékeztettek arra, hogy Paks I. négy blokkját egymás után, 1982 és 1987 között helyezték üzembe. Eredetileg mindegyiknek harminc évre tervezték az üzemidejét, de azóta ezt egyszer már húsz évvel meghosszabbították, e szerint a blokkoknak 2032 és 2037 között kellene leállniuk.

Mindezt felülírja a mostani javaslat, mivel ennek szövegében az áll, hogy akár még tovább is hosszabbítható a blokkok üzemideje. Ezt azzal indokolták a törvényjavaslat kezdeményezői, hogy külföldön is számos alkalommal meghosszabbították már az ugyanilyen vagy hasonló technológiával rendelkező blokkok üzemidejét.

A Paksi Atomerőmű technológiájával megegyező VVER atomerőművi blokkokat tekintve Oroszországban hatvan évre szóló engedélyt kapott már több blokk, Csehországban és Szlovákiában a blokkok kitűzött élettartama már most is hatvan év

– olvasható a törvényjavaslat szövegében, amelyben azt is hozzátették, hogy egy közvélemény-kutatás szerint társadalmi támogatás is van az üzemidő-hosszabbítás mögött, mivel a lakosság tart a magas energiaáraktól.

Miért akarnak megint hosszabbítani? 

A törvényjavaslat elfogadása esetén „az Országgyűlés tudomásul veszi a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai további üzemidő-hosszabbítását, ami az ország energiaszuverenitási, klímavédelmi és ellátásbiztonsági céljait szolgálja”. A javaslat szövegében azt is leírták, hogy a blokkok üzemidejét csak alapos vizsgálatok után lehet újra meghosszabbítani majd, és hogy Paks I.-re – többek között – azért lehet nagy szükség, mert „az ukrán–orosz konfliktus miatt az ellátásbiztonság felértékelődött, a villamosenergia-árak rendkívül magasak”.

Napjainkban felértékelődött azoknak az erőműveknek a szerepe, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, és belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát. A Paksi Atomerőmű szerepe megkerülhetetlen az energiaellátásban, hiszen a legnagyobb hazai energiatermelő, a villamosenergia-ellátás alapját adja a termelésével – írták a tervezetben. 

Érdekesség, hogy a javaslatnak az a Palkovics László technológiai miniszter lesz az előadója, akiről pont szerdán derült ki, hogy lemondott a tisztségéről. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy lemondásának köze lenne ehhez az ügyhöz, az viszont biztos, hogy a paksi bővítés ügye miatt volt már olyan államtitkár, aki lemondott az utóbbi hónapokban.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/09/paksi-atomeromu-uzemidejenek-meghosszabbitasa-parlament-torvenyjavaslat-semjen-zsolt/
2022. november 9.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram