2023.09.13.

Itt a beharangozott bejelentés: franciák szállhatnak be Paks üzemanyag-ellátásába

Kibővíti és magasabb szintre emeli fennálló kapcsolatait a nukleáris ipar meghatározó nagyvállalatával a kormány. A Framatome szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon - olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írtak alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről 2023. szeptember 12-én, Budapesten. A tárca jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában.

AZ ELSŐSORBAN OKTATÁSI-KÉPZÉSI ÉS KUTATÁS-FEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ PARTNERSÉGET AZ ÚJ MEGÁLLAPODÁS AZ ATOMERŐMŰVEK HOSSZÚ TÁVÚ ÜZEMELTETÉSÉVEL ÉS ÜZEMANYAG-ELLÁTÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ KÖZÖS MUNKÁVAL EGÉSZÍTI KI.

E változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalat közvetlen bevonását.

„Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben. A működő paksi blokkok előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítása és biztonságos üzemanyag-ellátása a nemzetközi tapasztalatok alapos felmérését, minél teljesebb kiaknázását követeli meg. A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is” – mondta el Lantos Csaba.

Az energiaügyi miniszter hozzátette: „Atomerőművek nélkül nincs ellátásbiztonság, nem csökkenthetők a külső kitettségek, és nem teljesíthetők a klímavédelmi vállalások sem. Magyarország uniós szinten az egyik leginkább elkötelezett támogatója a nukleáris energia hasznosítását szorgalmazó tagállami együttműködésnek. E küzdelemben állandó szövetségesünk Franciaország, de az európai energiaszuverenitási és versenyképességi erőfeszítésekben kulcsszereplő a Framatome is. Partnerségünk megerősítésével egy folyamatosan bővülő és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben nyitunk új korszakot".

Forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230912/itt-a-beharangozott-bejelentes-franciak-szallhatnak-be-paks-uzemanyag-ellatasaba-639233

2023. szeptember 12.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram