2023.02.08.

Itt a bejelentés: hosszú távú gázvásárlási szerződést köt Magyarország Azerbajdzsánnal

„Magyarország és Azerbajdzsán között előrehaladott tárgyalások zajlanak egy hosszútávú gázvásárlási megállapodás megkötéséről” – jelentette be egy keddi budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter utalt rá, hogy az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződés teljesítése bizonytalan, és ezért is van szükség egy másik hosszú távú szerződés megkötésére, amelyhez kapóra jön a duplázódó azeri kitermelés; ahhoz azonban, hogy ez Magyarországra is eljusson, még számos infrastrukturális fejlesztésre van szükség.

A magyar tárcavezető a szerb bányászati és energiaügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen az orosz-ukrán háború következményeire utalva úgy fogalmazott: „a hosszú távú földgázellátásunk biztonsága szempontjából a diverzifikáció, vagyis újabb források bevonása, rendkívül fontos." Majd úgy folytatta:

A hosszú távú ellátásbiztonság gyakorlatilag ezen múlik, és amikor a legreálisabb forgatókönyvet keressünk, hogy országaink földgázellátását diverzifikáljuk, akkor a legreálisabb forgatókönyv az Azerbajdzsánból történő megnövekedett földgázszállítás lehetősége.

A Portfolio éppen egy minapi gázpiaci elemzésében mutatott rá arra, hogy az EU drasztikusan csökkentette az orosz gázimporttól való függőségét, miközben Magyarország az egyik utolsó orosz gázvásárló a közösségen belül, hiszen érvényben van még a 2021 őszén elindult 15 éves orosz-magyar gázszerződés, igaz annak már csak az egyik ágán teljesítik az oroszok a szállítást (Török Áramlat). Arra is külön rámutattunk, hogy ezen az útvonalon a gázszállítás folyamatosságára a nyugati szankciók, például a nyáron esedékes karbantartás elvégzésének kérdése, kiemelt kockázatot jelentenek.

Éppen erre a kiemelt kockázatra utalhatott a fenti mondatokkal Szijjártó Péter is („a hosszú távú ellátásbiztonság gyakorlatilag ezen múlik”, azaz a diverzifikáción). Miután a közelmúltban Budapesten járt az azeri elnök és egy zöld áramimport szerződés is körvonalazódik a két ország között, most azt is bejelentette a tárcavezető, hogy már előrehaladottak a tárgyalások egy hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötésére is.

Arról, hogy ez az azeri-magyar gázszerződés milyen éves volument takarhat, nem beszélt Szijjártó, de arra utalt, hogy az azeri kitermelés a duplájára növekedhet a következő években (évi akár 20 milliárd köbméter is lehet az európai exportja - a szerk.) és ebből a plusz gázmennyiségből venne majd Magyarország is. A jelenleg érvényben lévő orosz-magyar szerződés keretében a Török Áramlaton keresztül évi 3,5 milliárd, az Északi Áramlat 1-en keresztül évi 1 milliárd köbméternyi gázt vásárolunk, de utóbbit az oroszok már nem teljesítik a vezeték leállítása miatt.

Az azeri gáz Magyarországra hozatala kapcsán Szijjártó megjegyezte: „Az is világos, hogy annak érdekében, hogy a duplájára növekvő azeri kitermelésből származó földgáz akár a szerb, akár a magyar energiafelhasználás részévé váljon, komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség”. Megjegyezte, hogy nagyon örül annak, hogy a szerb-bolgár interkonnektor idén év végéig meg fog épülni, amelynek kapcsán éppen a minap volt a projektindító a két elnök részvételével:

Az azeri gázszerződés megkötése után a gáz Magyarországra hozatala kapcsán Szijjártó jelezte:

Ennek a földgáznak a Magyarországra történő eljuttatását két útvonalon képzeljük el: Törökországból Bulgárián át egyrészt Románián, másrészt Szerbián keresztül Magyarországra.

Utalt rá: „azzal, hogy Bulgária és Szerbia között létrejön a földgázvezetékeket összekötő interkonnektor, így egy új lehetséges földgázvásárlási, földgáz szállítási irány nyílik meg Magyarország számára.” Hozzátette: „A szerb miniszter biztosította magyar partnerét arról, hogy a szerb állami vállalat készen áll a tranzitszállításokról szóló tárgyalásokra, a mi oldalunkról az MVM-et már ki is jelöltük a tárgyalások megkezdésére”. Reményét fejezte ki, hogy a politikai nyitottságot „egy technikai

megállapodás is követni fogja”.

Emellett Szerbia és Magyarország viszonya kapcsán jelezte: „menetrend szerint halad az a munka, amelynek nyomán 2028-ra a két ország közötti villamosenergia összeköttetés kapacitása megduplázódik. Ez pedig hozzá fog járulni mindkét ország villamosenergia-ellátásának a biztonságához, különös tekintettel arra, hogy 2030-as évek elejére tervezzük a két új paksi atomerőművi blokk kereskedelmi alkalmazásba állítását.” Ezzel a tárcavezető megerősítette azt az energiaüg

Szijjártó Péter a tájékoztatón arról is beszélt, hogy Szerbia és Magyarország között az energetikai együttműködés szoros és Szerbia megbízható és korrekt partnere volt Magyarországnak a földgáztranzit tekintetében. Jelezte: Magyarország ennek köszönhetően a tavalyi évben 4,8 milliárd köbméter földgázt importált a Szerbián áthaladó Török Áramlat gázvezetéken keresztül, Magyarország pedig tavaly 300 millió köbméter gázt tárolt Szerbiának a hazai tárolóiban. Hozzátetette: most a téli időszakban a „kitárolás menetrendszerűen zajlik”.

Előrebocsátotta:

Amennyiben a következő fűtési szezonra történő felkészülés során Szerviának szüksége lesz a magyar tárolási kapacitásra, akkor 500 millió köbméternyi kapacitásig számíthatnak ránk az idei esztendőben is.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230207/itt-a-bejelentes-hosszu-tavu-gazvasarlasi-szerzodest-kot-magyarorszag-azerbajdzsannal-595490
2023. február 7.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram