2023.07.07.

Itt lehet hamarosan a világ legnagyobb atomerőműve

Egy kanadai közműszolgáltató megkezdheti az előzetes bővítési munkálatokat az ország egyik legfontosabb atomerőművén. A fejlesztés végével pedig a világ legnagyobb nukleáris létesítménye jöhet létre.

A kanadai Ontario vezetése bejelentette, hogy a Bruce Power nevű közműszolgáltató vállalat környezeti vizsgálatot végez az ország legnépesebb tartományában található erőművének akár 4,8 gigawattos kapacitásbővítéséről.

Az erőmű nyolc reaktora jelenleg mintegy 6,2 gigawatt kapacitással rendelkezik, és ezzel a tartomány áramtermelésének 30 százalékát biztosítja.

HA PEDIG A TERVEZETT BŐVÍTÉS MEGVALÓSUL, AKKOR A VILÁG LEGNAGYOBB ATOMERŐMŰVE JÖHET LÉTRE.

A létesítmény nagyobb lenne, mint a japán Kashiwazaki-Kariwa erőmű, amely hét reaktorával és több mint 8 gigawatt kapacitásával jelenleg a legnagyobb ilyen a világon.

A bővítés terve ahhoz köthető, hogy Kanada igyekszik nagyobb szerepet szánni az atomenergiának a fosszilis tüzelőanyagokról történő leválási folyamat során. Ezért Kanadában terveket dolgoznak ki arra, hogy miként lehetne elérni a nettó nullás szén-dioxid-kibocsátású energiaellátást 2035-re, és a tervek szerint ebben fontos szerepet kaphatnak az atomerőművek is.

Az új nukleáris energiatermelés kulcsfontosságú lesz a jövő tiszta hálózatának kiépítéséhez" – kommentálta a projektet Todd Smith, Ontario állam energiaügyi minisztere.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230706-kanada-atomeromu-energia-bovites.html
2023. július 6.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram