2023.04.04.

Jákli Gergely: ez egy nemzetközi összefogással épülő atomerőmű

Miért létfontosságú a nemzetközi együttműködés? Hogyan tovább a folyamatosan változó geopolitikai környezetben? Mások mellett ezekről a témákról beszél Jákli Gergely elnök-vezérigazgató a Paks II. Zrt. Atomszféra című magazinjának most megjelent számában.

A cél változatlanul az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépítsünk egy biztonságosan üzemeltethető atomerőművet, tehát irányváltás nem történt a Paks II. Zrt. menedzsmentjében végrehajtott módosítások nyomán – fogalmazott az Atomszférának adott interjújában Jákli Gergely. A társaság elnök-vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy ezzel egy időben a tulajdonosi joggyakorlóval való kapcsolattartás és a felelősségi körök újragondolása is megvalósult. A struktúraváltás révén a döntéshozatali lánc lerövidült, a Paks II. Zrt. mint projektcég felelőssége ezzel egyenesen arányosan nőtt.

Folyamatosan változó gazdasági és politikai környezetben menedzselünk egy hosszú távú beruházást. A szigorúan bebetonozott cölöpök látszólag stabilitást biztosítanak, de meg is kötik a kezünket és előbb-utóbb megnehezítik a projekt előrehaladását.

„Az idő sürget minket, mert szükség van zsinóráramra, a szervezet pedig a jelenlegi irányítási modellben, a jelenlegi tulajdonosi joggyakorlási rendszerben kapott kellő felhatalmazást arra, hogy módosítási javaslatait a döntéshozók elé tárja. A projekt sorsa a mi kezünkben van” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató hozzátéve, hogy ha minden területen sikerül kis változást elérni, ezek nem egyszerűen összeadódnak, hanem összeszorzódnak. Egy tényezőt viszont nem lehet ennek során figyelmen kívül hagyni, ez pedig a nukleáris biztonság kérdésköre.

Jákli Gergely arra is kitért, hogy fel kell készülni arra, hogy a szankciókkal tűzdelt környezetben kell élni, dolgozni. „Figyelnünk kell, mi történik a világban, hogy azonosítani tudjuk a kockázatokat és képesek legyünk rá azonnal reagálni.”

Ugyanakkor – mint felhívta a figyelmet – ez egy Magyarországon létrejövő, nemzetközi együttműködésben megvalósuló erőmű, ahol sok nyugati beszállító van. Jól bevált konstrukció, hogy a világ vezető technológiájával rendelkező Roszatom primer köri technológiájához hozzáilleszt különböző komponenseket nyugat-európai és amerikai beszállítóktól.

„Az orosz primer kör és az európai irányítástechnika már kipróbált technológia. Mi elkötelezettek vagyunk emellett, a projektet továbbra is a Roszatommal tervezzük megvalósítani, a beszállítóink – mind a Framatome, mind a Siemens – szintén elkötelezettek a projekt megvalósításában.”

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a nemzetközi politikának az ilyen szintű beavatkozása, hatása a projektre nem szerencsés. Egy atomerőmű esetében a technológiai komponensek kiválasztását a biztonságvezérelt műszaki elvárásoknak kellene meghatározniuk, nem a politikának.

A Jákli Gergely elnök-vezérigazgatóval készült teljes interjú az Atomszféra legfrissebb számában olvasható további, a projekt aktualitásairól szóló írások mellett.

Forrás:
https://atombusiness.hu/atombusiness-belfold/jakli-gergely-ez-egy-nemzetkozi-osszefogassal-epulo-atomeromu
2023. április 3.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram