2024.06.07.

Jövőnk záloga az új Tomori Pál híd (galériával és videóval)

Akár hetven kilométert is spórolhat, aki a mai napon felavatott Kalocsa és Paks között található Tomori Pál hidat használja majd. Az ünnepélyes hídavatón a miniszterelnök, Bábel Balázs érsek és a helyi polgármesterek is beszédet mondtak.


Az ünnepélyes hídavatón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Szabó Péter, Paks polgármestere, a hidat Bábel Balázs érsek áldotta meg. A miniszterelnök beszédében külön hangsúlyozta a kormány azon szándékát, hogy a Zalaegerszeg–Székesfehérvár–Kecskemét–Debrecen tengelyvonaltól délre minél több beruházást, ipari vállalkozást telepítsenek. Ehhez pedig, ahogy azt a mai ünnepség is jól mutatja, elengedhetetlen az új utak és hidak építése.
A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térség jelentősége ennek köszönhetően a jövőben jelentősen növekedni fog. Ezt a fejlődést nagyban segíti a Szerbia és Magyarország közötti áruforgalom és kereskedelem, amely a térséget a Nyugat kapujává teszi majd. Ennek a tervnek a részeként az M6-os autópályát már kiépítették a határig, ezzel összekötve a horvát-szlavón területeket országunkkal.

Jövőbeli lépések és kulcsfontosságú beruházások
A következő lépés az lesz, hogy a Szerbiából érkező forgalmat, a logisztikai központokat, beruházásokat, valamint a termelési egységek egy jelentős részét átterelik ebbe a térségbe. Ezzel bekötik Paks és Kalocsa környékét egy gyorsan fejlődő régióba. Orbán Viktor kitért arra is, hogy az ország legfontosabb stratégiai beruházásaiból kettő is ezen a környéken épül: Pakson az új atomerőmű, és Kalocsától nem messze halad majd a Budapest–Belgrád-vasútvonal. Ez a vasútvonal a magyar országépítési program egyik legfontosabb építőköve.

Infrastrukturális fejlesztések
A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta a közelgő választások fontosságát, kiemelve a béke fenntartásának és az ország fejlesztésének jelentőségét. Különösen kiemelte a kormány hídépítési tevékenységét az elmúlt években: „2010 óta kormányunk 19 hidat épített, azaz kormányunk a hídépítők kormánya, a békés fejlődés kormánya.”
A kormányfő köszönetet mondott Süli János paksi országgyűlési képviselőnek és Font Sándor kalocsai országgyűlési képviselőnek, akik keményen küzdöttek a híd létrejöttéért és azért, hogy a beruházás minél előbb megvalósuljon. Orbán Viktor szerint a magyar ember, a puszta embere minden irányban élni akar, szemben a hegyi népekkel, akik elzárt kis völgyekben élnek. „A magyar ember nem bírja az elzártságot, összekötni akarja az elválasztott részeket. Eddig Kalocsát, mintha egy hegy választotta volna el Pakstól, ami a híddal megszűnik” – hangsúlyozta.

A híd, mint szimbólum
Az új híd átadása nem csupán infrastrukturális fejlesztést jelent a térség számára, hanem szimbolikus jelentőségű is. Az összeköttetés javításával elősegíti a régió gazdasági fejlődését, és megerősíti a két város közötti kapcsolatokat. A Tomori Pál híd átadása egy újabb lépés a kormány hosszú távú infrastrukturális fejlesztési tervében, amelynek célja Magyarország modernizációja és versenyképességének növelése. Az ünnepélyes megnyitót követően szimbolikusan vágták át a két partot szétválasztó szalagot, jelképesen is összekötve Kalocsát és Paks városát, kifejezve az összefogás és együttműködés fontosságát.

Bábel Balázs érsek a híd névadója
Az átadó eseményen beszédet mondott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is, aki kezdeményezésére Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, a mohácsi csata magyar seregének vezéréről nevezték el a Kalocsát és Paksot összekötő újonnan épült Duna-hidat. Az érsek a híd Tomori Pál kalocsai érsekről történő elnevezését több mint egy évvel korábban, elsőként kezdeményezte Font Sándor országgyűlési képviselő közreműködésével Lázár János építési és közlekedési miniszternél. Az érseket az elnevezés ügyében Zsigó Róbert és Nagy János államtitkárok is támogatták. Később a Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság is ezt a nevet javasolta.

A Kalocsa-Paks Duna-híd technikai adatai
A Tolna és Bács-Kiskun vármegyéket összekötő Kalocsa-Paks új Duna-híd az eddigieknél jelentősen rövidebb közúti összeköttetést teremt a Duna által határolt két kistérség között, azaz Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő a korábbi közel egy óráról hozzávetőlegesen mindössze negyedórára csökken.


A beruházás 2021 elején kezdődött meg – az ötszáztizenkettes számú főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti új szakasza –, az ötvenegyes számú főutat köti össze a hatos számú főúttal és az M6 autópályával. A 946 méter hosszúságú és tíz támaszú új Duna-híd különlegessége, hogy a 2 x 3,50 méter szélességű útpálya mellett mindkét oldalon 2,25 méter szélességű kerékpárutat építettek ki biztonsági sávokkal és korlátokkal. A kivitelező a híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és a felszerkezetei készítése során közel 28 ezer köbméter betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az ötezer tonnát. Emellett 418 kilométer hosszúságban kerültek beszerelésre az ún. extradosed- és belső feszítő kábelek. A vízépítési műtárgyakba és pillérvédelembe nyolcvankétezer tonna kő került. A híd megvalósításához szerteágazó munkára, rengeteg szakág és szakember tökéletesen összehangolt együttműködésére volt szükség.


A fejlesztés részeként az új Duna-híd előtt a főút átvezetését biztosító egy-egy előregyártott vasbeton gerendás kerethíd is épült. A hídhoz kapcsolódik az ötszáztizenkettes számú főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti tizenegy és fél kilométer hosszú, 2x1 sávos új nyomvonalú szakasza is.


Ez a projektelem öt új körforgalom megépítését is tartalmazta: a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő mellékút keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő mellékút keresztezésénél, valamint a hatos számú főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél, a Kalocsa északi összekötő útnál és Dunapataj-Foktő-Kalocsa összekötő út csatlakozásánál. Utóbbi körforgalmú csomópont építése jelenleg is zajlik, melyet várhatóan az év végén adnak át.


A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg hazai forrásból. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésnek összértéke nettó 92 milliárd forint.

Forrás:
https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2024/06/jovonk-zaloga-az-uj-tomori-pal-hid-galeria-es-video
2024. június 6.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram