2022.03.01.

Kalocsa-Paks Duna-híd: negyedórára rövidül az út a két város között – 2022. 03. 01.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks Duna-híd beruházása negyedórára rövidíti le az utat a két város között, ezzel a Bács-Kiskun megyében élők és a megyei vállalkozások is bekapcsolódhatnak a paksi atomerőmű bővítési munkálataiba – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter a Bács-Kiskun megyei Foktőn, az épülő Kalocsa-Paks új Duna-hídnál tartott sajtótájékoztatón.

A kormány sosem látott nagyságrendű fejlesztéseket hajt végre a hazai közúthálózaton, példátlan ütemben – hangsúlyozta Palkovics László. A megvalósítandó beruházásokat a 2016-ban elindított, jelenleg 3600 milliárd forintos keretösszegű Útprogram finanszírozza; a forrásmennyiség felét a magyar költségvetés fedezi.

A miniszter az ágazati stratégiai célok közül kiemelte a három alappillért: minden autópálya érjen el a határig, minden megyei jogú városhoz vezessen autópálya vagy gyorsforgalmi út és azt, hogy az ország bármely településéről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. Az ország gyorsforgalmi törzshálózata belátható időn belül megközelíti a végleges kiépítés szintjét – tette hozzá a miniszter.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks Duna-híd beruházása negyedórára rövidíti le az utat a két város között, ezzel a Bács-Kiskun megyében élők és a megyei vállalkozások is bekapcsolódhatnak a paksi atomerőmű bővítési munkálataiba.

A 125 milliárd forint összköltségű fejlesztés részeként 24 kilométeren új útszakaszok is épülnek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az ország számos pontján épülnek hidak, például az M4 és M44 legutóbb elkészült szakaszai is egy-egy új Tisza-híddal épültek meg.

Palkovics László reményét fejezte ki, hogy a folyamatosan bővülő, megújuló hálózatok és szolgáltatások kedvező hatásait egyre inkább megtapasztalhatják a kalocsaiak is.

A Kalocsa-Paks új Duna-híd a huszadik lesz a Duna magyarországi szakaszán. Az 512. számú főút 7-es kilométerszelvénye után a Duna felett egy új, kétszer egysávos, a kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd épül. A beruházáshoz a Duna két oldalán 22,5 kilométer új nyomvonalú útépítés is kapcsolódik. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. (MTI)

Forrás: https://atombusiness.hu/atombusiness-belfold/kalocsa-paks-duna-hid-negyedorara-rovidul-az-ut-a-ket-varos-kozott

2022. február 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram