2024.01.09.

Kár riogatni, nincs új költségelem a paksi bővítésben

A paksi beruházásnak eredetileg is része az a csúcshűtő berendezés, amely egyes állítások szerint új elemként került bele a projektbe. A lapunknak nyilatkozó szakértő elmondta: túl azon, hogy a csúcshűtő berendezés nem új költségelem, az extrém nyári hőhullámok idején is biztosítható lesz a Paks II atomerőmű folyamatos termelése a környezet és a folyó védelme mellett.

A Paks II Atomerőműhöz tervezett csúcshűtő berendezésekről egyes ellenzéki politikusok és médiumok azt állították, mintha most derült volna ki, hogy szükség van rájuk, így új költségelemeket jelentenek. Ezzel szemben azonban a valóság mást mutat.

A csúcshűtő berendezés megépítéséről már évek óta szó van, erről az erőmű is több alkalommal tájékoztatott – mondta lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő. Kiemelte: a berendezések nem jelentenek új költségelemet, ráadásul egyes állításokkal szemben nem is hűtőtornyokról van szó. Azoktól ugyanis költséghatékonyabb, korszerűbb módon valósul meg a Dunába engedett víz visszahűtése. A szakértő jelezte azt is, hogy a tapasztalatok alapján a Roszatom minden esetben maximálisan figyelembe veszi a megrendelő igényeit és a helyi sajátosságokat.

Nincs ez másképpen a Paks II Atomerőmű esetében sem, hiszen a két új blokk folyamatos, hosszú távú üzemeltetése és a környezetet védelme egyaránt kiemelt jelentőségű.

Az orosz tervezők a magyar megrendelő részletes előírásai, a környezetvédelmi követelmények, az elemzések, az éghajlatváltozási előrejelzések, a hőmérsékleti és hidrogeológiai adatok birtokában több évtizedre előre gondolkodtak. Azzal is számoltak, hogy Pakson a legforróbb nyári napokon a Duna alacsony vízállása, illetve vízhozama közepette se legyen szükség – a folyóba visszavezetett hűtővízre vonatkozó hőmérsékleti korlátozások miatt – az új, 3+ generációs, orosz VVER–1200 típusú blokkok visszaterhelésére. Azaz: ne kelljen a teljesítményüket csökkenteni. Az új atomerőmű hűtővizét a Dunába visszavezető melegvíz-csatorna mellé ezért tervezték be a kiegészítő csúcshűtő berendezést. Ez a szerkezet a vizet hűtőcellák segítségével hűti le azelőtt, mielőtt visszaengednék a Dunába. Így az semmiképpen se melegítheti a határérték fölé a Duna vizét. A folyó vízének technológiai felhasználását nagyon szigorú előírások szabályozzák az élővilág és a környezet védelme érdekében.

A fentieken túl Hárfás Zsolt lapunknak beszélt arról is, hogy a csúcshűtők csak időszakosan és csak a nyári hónapokban fognak üzemelni. Akkor, ha a Duna tartósan magas vízhőmérséklete ezt megkívánja. Az orosz műszaki megoldás egyébként úgy képes a hűtővíz hőmérsékletét csökkenteni, hogy intenzív párologtatással a hő 75-80 százalékát a levegőbe juttatja. A csökkent hőmérsékletű hűtővíz a folyó vizével elkeveredik, és nem lépi majd át az előírt határértéket, ezért nem kell az új blokkokat visszaterhelni.

A Paks II Atomerőmű megépítésére fix áras szerződést kötött az orosz és a magyar fél, ezért ennek részét képezik a környezetvédelmi előírások szempontjainak megfelelő berendezések, köztük a már említett csúcshűtő is – erősítette meg a szakértő. Hárfás Zsolt hangsúlyozta azt is, hogy az ismertetett megoldásnak köszönhetően a klímaváltozás miatt bekövetkező extrém nyári hőhullámok idején is biztosítható lesz a létesítmény folyamatos termelése a környezet, így a folyó védelme mellett is. 

Forrás:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2024/01/kar-riogatni-nincs-uj-koltsegelem-a-paksi-bovitesben
2024. január 9.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram