2023.05.23.

Katar kulcsfontosságú ország Európa számára

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság − mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól. A miniszterelnök vasárnap utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság − tette hozzá a miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. Emellett a béketáborhoz tartozik, abban érdekelt, hogy az orosz−ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről.

Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon − fogalmazott. − Egyetértettünk infrastruktúra-fejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari–magyar gazdasági együttműködés előtt − jelentette ki Orbán Viktor.

Forrás:
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/05/orban-viktor-katar-kulcsfontossagu-orszag-europa-szamara-video
2023. május 22.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram