2024.01.02.

Kedvező változások sorát hozza az új év

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A megújulók további térnyerése nemcsak energiaszuverenitási és ellátásbiztonsági szempontból fontos, hanem a hazai versenyképesség erősítését, a gazdasági növekedés helyreállítását is szolgálja. Számos intézkedés, többféle támogatási lehetőség mozdítja előre a tiszta energiahordozók fokozott hasznosítását 2024-ben Magyarországon – ismertette az Energiaügyi Minisztérium.

Az elmúlt időszakban óriási naperőművi kapacitás épült ki hazánkban. Az éves napelemes bővülés tavaly múlta felül először az egy gigawattot. A 2022-es rekordméretű gyarapodást idén több mint másfélszeresen sikerült felülmúlni. Azaz: 2023-ban több naperőművi beépített teljesítmény létesült, mint amennyi 2020-ig összesen. A már 5600 megawatt közelébe nőtt kapacitáson nagyjából kétharmad–egyharmad arányban osztoznak az ipari és a háztartási létesítmények. A többnyire családok által üzemeltetett kisebb rendszerekből mostanra több mint negyedmillió működik Magyarországon – hívta fel a figyelmet az eredményekre az Energiaügyi Minisztérim.

A meglévő kiserőművek és a korábban benyújtott igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülők a telepítésüktől számított tíz éven át a kedvezőbb éves szaldóelszámolásban maradhatnak. Az újabb létesítmények a brüsszeli előírások nyomán már automatikusan bruttó elszámolásba kerülnek. Az elvégzett nagyarányú fejlesztések ugyanakkor lehetővé teszik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldását a hálózat 93 százalékán. (Az érdeklődők a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal aloldalán tájékozódhatnak arról, hogy körzetük január elsejétől zárolás alá esik-e vagy sem.)

Vissza nem térítendő támogatás
A kormány a Napenergia plusz programmal segíti a bruttó elszámolásba kerülő családokat a modern napelemes rendszerek létesítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában. A 75 milliárd forint keretösszegű kiírásban egy ingatlanra akár ötmillió forint vissza nem térítendő hozzájárulás nyerhető el. A költségek kétharmadának átvállalásával a napelem és tároló együttes telepítése nyolc-tíz év alatt megtérülhet a háztartásoknak.

A kivitelezők december eleje óta jelentkezhetnek a programba, már több mint négyszáz cég nyújtott be regisztrációs kérelmet. Január közepétől választhatnak vállalkozót a pályázó családok, az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is megkönnyíti.

A hazai gazdasági társaságokat egy önálló felhívás ösztönzi energiatárolók létesítésére és legalább tíz éven át tartó üzemeltetésére. A január közepén élesedő kiírásban sikeresen pályázók vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt kaphatnak. A 62 milliárd forintos keretösszeg kiosztásával 2026 tavaszára hússzorosára nőhet a jelenleg mindössze húsz megawattnyi ipari energiatárolói kapacitás. A bővülést a pályázati támogatással kombinálható díjkedvezmények is élénkíthetik. Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel tízforintos megtakarítást jelent. A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.

Megnyílik az út a szélerőművi kapacitás növeléséhez
A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét. A jövő évtől az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően hétszáz méterre csökken, megszűnik a pályáztatási követelmény. A továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem. A rendelkezések erős garanciákat rögzítenek a települési, környezet-, termőföld- és tájképvédelmi szempontok érvényesítéséhez is. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv a jelenleg 330 megawattos szélerőművi kapacitás megháromszorozásával számol 2030-ra.

Magyarország hosszú évek óta Európa első öt országa közé tartozik a geotermikus energia fűtési célú felhasználásában. Tavasszal adták át az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét Szegeden, de kiemelkedő kapacitásokkal rendelkezik Győr, Miskolc és Szentes is.

A kedvező hazai adottságoknak köszönhetően a földhő éves szinten akár egy-másfél milliárd köbméter gázfelhasználás kiváltására is alkalmas lehet. Az Energiaügyi Minisztérium geotermia-stratégiát készít, amelyben a további hasznosítási lehetőségek feltérképezése mellett konkrét támogatási elképzeléseket is nevesít majd.

A zöldenergia a gazdaság jövője
A tárca kiemelte: a zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti Magyarország versenyképességét és energiaszuverenitását. A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot. A megújuló-részarány növelésével, a fosszilis termelés visszaszorulásával szén-dioxid-kvóták szabadulhatnak fel, amelyek értékesítése növelheti a költségvetés bevételeit. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában. Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan keresi a karbonmentes, modern megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit.


Forrás:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/12/kedvezo-valtozasok-sorat-hozza-az-ujev
2023. december 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram