2023.05.11.

Kész a paksi szerződések módosítása, a kormány beadta az Európai Bizottságnak

A kormány továbbra sem árulja el, mely pontokon és hogyan változnak a paksi bővítés szerződései. „A véglegesített dokumentumokat az Európai Bizottság elé terjesztettük jóváhagyásra” – válaszolta Tordai Bence országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Magyar Levente államtitkár. A módosításról részleteket nem árult el, holott Tordai ezekről is tett fel kérdéseket. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter április elején jelentette be, hogy megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása.

A hivatalos indoklás szerint „a paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani.”

Valójában nyilván probléma, hogy ugyan a nukleáris ipart közvetlenül nem érintik szankciók, a háborús-szankciós környezet minimum erősen megnehezíti az orosz állami Roszatom dolgát, valójában kérdés, egyáltalán képes-e kivitelezni egy kulcsra kész erőműépítést az unió területén. Felmerült, hogy a fővállalkozói szerepet átvenné egy projektcég a Roszatomtól, amely legalább formailag alvállalkozói szerepbe lépne vissza. Május elején Szijjártó Péter ezt már cáfolta, állítása szerint a módosítások a beruházás struktúráját is érintetlenül hagyják.

A kormány az eredeti szerződéseket először titkosította, majd hosszas pereskedés után bizonyos részek kitakarásával nyilvánosságra hozta. Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője a Facebookon bejelentette, hogy kikérte a módosításokat mind az Európai Bizottságtól, mind a Paks II. Zrt.-től, és kilátásba helyezte, hogy akár perre is megy értük.

Forrás:
https://hvg.hu/kkv/20230510_Kesz_a_paksi_szerzodesek_modositasa_a_kormany_beadta_az_Europai_Bizottsagnak
2023. május 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram