2024.04.19.

Két Bács-Kiskun vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

Autonómia és összetartozás – ezt szimbolizálja Varga Zsolt festőművész kilenc külön darabra bontható alkotása. Ezeket a festményeket vehették át szerdán a Gödöllői Királyi Kastélyban azok az önkormányzatok, amelyek idén Településfejlesztési Díjban részesültek. A Településfejlesztési Szövetség által alapított, immár negyedik alkalommal odaítélt elismerésben részesült Jánoshalma is, az Agrárlogisztikai központ megvalósításáért. Ballószög önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott a közösen megvalósított ipari csarnokért és gazdasági mintaprojektjükért.

Jánoshalmán valójában három projekt fonódott egybe: az egykori szovjet laktanya területének fejlesztését követően megépült egy gyümölcsfeldolgozó üzem, majd pedig egy hűtőház.

„A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően egy leromlott állapotú barnamezős terület újult meg, amely hiánypótló gazdasági funkciókat ellátó és az energiatakarékosságot is szem előtt tartó létesítményekkel bővült. Az egykori laktanyaterület ezen részének átalakítása azért példaértékű, mert a fejlesztés gazdasági vonatkozásai mellett az épített környezet is megújult” – szerepelt a méltatásban. 

A díjat Czeller Zoltán polgármester vette át, aki elmondta, az önkormányzat legfontosabb célkitűzése a helyi gazdaság élénkítése, amelyben kulcsszerepet játszott az egykori laktanya hasznosítása, illetve a vállalkozások, köztük az Agrárlogisztikai központ odatelepítése.

„A központ nemcsak azoknak segítség, akik munkát kapnak a hűtőházban és a gyümölcsfeldolgozóban, hanem mindazoknak a gazdáknak, akik évtizedek óta erre várnak Jánoshalmán és környékén. Helyben, helyi zöldségből és gyümölcsből készülhetnek itt termékek, a hűtőházban pedig a gazdák eltárolhatják a gyümölcsöt, zöldséget várva a kedvező pillanatot, amikor piacra lehet vinni” - fogalmazott Czeller Zoltán.

Ballószög önkormányzatának szintén kiemelt célja a helyi gazdaság erősítése. Ennek érdekében valósították meg a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökséggel közösen azt a mintaprojektet, amelyet most településfejlesztési különdíjjal ismertek el.

„Térségi, de valószínűleg országos mértékben is innovatívnak tekinthető az a kistelepülési és megyei szintközi együttműködés lehetővé tette a díjazott komplex beruházás megvalósítását. A projekt keretében megépült egy 800 négyzetméteres acélszerkezeti ipari csarnok. A csarnokban kialakításra került egy műhely és egy gyártócsarnokrész, továbbá irodák, szociális blokkok, valamint raktárak találhatók benne két szinten. Az alkalmazott környezettudatos technológiáknak köszönhetően mindez pénzügyileg és fenntarthatóan is üzemeltethető” – értékelt a zsűri. 

A díjat Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere, valamint Kicsiny László, a fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója vette át.

Mint a polgármester elmondta, a mintaprogrammal céljuk a helyi foglalkoztatás növelése, ami pozitív hatással van a helyi kiskereskedelemre és szolgáltatásokra, valamint csökkenti az ingázás okozta közlekedési terhelést. 

„A településgazdaság fejlesztésének egyik motorja lehet ez a csarnok” – mondta Somogyi Lajos. 

Kicsiny László, a Bács Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője azt emelte ki, hogy példaértékű volt az önkormányzat az és az ügynökség együttműködése, amelynek nyomán egy környezetbarát létesítmény jött létre. 

 „Műszaki szempontból egy olyan fenntartható, környezettudatos és energiatakarékos épület jött létre, ami mintaként szolgálhat más fejlesztéseknek, hiszen napelemmel ellátott épületről van szó, illetve olyan szellőző-fűtő hűtőrendszere van, ami a Magyarországon elérhető legjobb technológiát képviseli” – hangsúlyozta Kicsiny László.

Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg.

Forrás:
https://www.bacskiskun.hu/hirek/ket-varmegyei-beruhazas-is-telepulesfejlesztesi-dijat-kapott?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR10CZX05gSJGvonv7ZygZ7L-zxeDsHRSpw6R0m0cn-mE96jfjkz4hNcx50_aem_AfNygHChsHxh7xcfco46xuoGAxVfseDYVJ9QYZRahN0MTOSMwe-3J66TUjJ0CcGjGIywG_yiZOxX6Wy3wAFfvre4

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram