2023.04.05.

Kibukott az új szankciós javaslat, Magyarország hatalmas kivételt kaphat alóla

Egy új litván javaslat látott napvilágot, amely az orosz atomenergia-ipart szankcionálná, de mentességeket javasol Magyarország számára, és kétéves időszakot hagyna a meglévő szerződések fokozatos megszüntetésére - értesült a Reuters.

Ellentétben az EU korábban tett hasonló javaslataival, a legújabb vilniusi terv árnyalt megközelítést tartalmaz, hogy ezzel megnyerje a magyarok és más szkeptikusok tetszését.

"A Roszatomra vonatkozó egyedi korlátozó intézkedések bevezetését javasoljuk" - áll a március 17-i keltezésű, nyilvánosságra nem hozott javaslatban.

"Ezen túlmenően célszerű olyan kivételt bevezetni, amelynek alapján a Roszatommal kötött szerződések vagy egyéb megállapodások egy meghatározott ideig még végrehajthatók lennének, lehetővé téve az Európai Unió tagállamai számára, hogy befejezzék e szerződések vagy egyéb megállapodások végrehajtását."

EZT AZ ÁTMENETI IDŐSZAKOT KÉT ÉVBEN ÁLLAPÍTANÁK

Az EU 10 körben vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió óta, 2022 februárjában, de az orosz atomenergia-iparral folytatott több száz millió eurós kereskedelmet ez közvetlenül nem érintette.

Ahhoz, hogy a blokk szankciókat alkalmazzon, az összes uniós országnak egyet kell értenie velük, és a magyar kormány a Paks II. bővítése okán megfogadta, hogy ellenezni fogja az orosz atomenergia-ipar bármilyen korlátozását.

A litván javaslat ezt úgy próbálja orvosolni, hogy

MAGYARORSZÁGNAK KONKRÉT, AKÁR KILENCÉVES MENTESSÉGET KÍNÁLNA.

Egyébként a Litvánia által javasolt szankciók megtiltanák az új beruházásokat az orosz polgári atomenergetikai ágazatban, megakadályoznák az új együttműködési megállapodásokat a Roszatommal, és megszüntetnék a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát, kivéve Franciaországot és egyes további országokat, akiknek ott futó szerződéseik vannak.

Forrás
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230404/kibukott-az-uj-szankcios-javaslat-magyarorszag-hatalmas-kivetelt-kaphat-alola-607254
2023. április 4.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram