2022.01.18.

Kiemelkedő ellátásbiztonság, védelmező rezsicsökkentés – 2022.01.18.

Németország hat atomerőművéből hármat bezárt, az energiahordozók ára ezért tartósan magas maradhat

Amíg Európában ellátásbiztonsági kockázatot jelenthet egy hosszabb ideig tartó hideg, szélcsendes időszak, addig idehaza az energiahordozót déli irányból is biztosító orosz gázszerződés, valamint a rezsicsökkentési program miatt kiszámítható az ellátás, és az árak sem emelkednek.

Európa energiapiacát várhatóan ebben az évben is az energiaválság fogja legmarkánsabban befolyásolni - mondta el lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője. Kifejtette, a kínálathiányos állapotot súlyosbítja, hogy Németország hat működő atomerőművéből hármat bezárt tavaly év végén, valamint hogy az új német kormány aktuális álláspontja szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték aligha fog a jelenlegi fűtési szezonban üzembe állni. Az év első heteiben a keresleti nyomást enyhítette a szokatlanul enyhe időjárás, azonban az európai tárolók alacsony töltöttségi szintje és a beszerzési források szűkössége miatt továbbra is szignifikáns kockázatot jelenthet egy hosszabb ideig tartó hideg, szélcsendes időszak. Az energiahordozók ára továbbra is rendkívül magas, és a határidős piacok alapján azok jelentős csökkenése a közeljövőben sem várható - magyarázta a szakértő. Arról is szólt, Ukrajnának gazdaságilag nem érdeke korlátozni a gáztranzitot, azonban ha mégis megteszi, az jelentős kihívásokat okozhat Európa ellátásában. Emellett egyre növekvő társadalmi kockázatokat okoznak az Európa-szerte növekvő lakossági energiaárak, amelyek a következő hónapokban várhatóan tovább emelkednek majd. Magyarország hosszú távú gázszerződésére az ukrán tranzitnak nincs közvetlen hatása, mert az új megállapodás keretében déli irányból érkezik a földgáz, emellett a hazai lakosságot védi a rezsicsökkentési program, így itthon várhatóan sem gázellátási problémákkal, sem áremelkedéssel nem kell megküzdeniük a háztartásoknak. A rezsicsökkentéssel havonta átlagosan 32 ezer forint marad a családok zsebében.

Megírtuk, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikáiból egyértelműen látszik, hogy Európán belül mintegy két éve Magyarországon az egyik legalacsonyabb az áram és a földgáz ára. Az európai rezsiválságban Brüsszel felelőssége egyértelmű azért, mert a klímavédelem címszava alatt erőltette az európai hagyományos energiatermelés leépítését, úgy hogy az energiaexportáló országok beruházásai is elmaradtak. A válság előjelei már tavaly tavasszal észlelhetőek voltak, ezt mutatta a rekordalacsony tározói szint és az erősödő kereslet, utóbbi egyébként törvényszerű az olyan válságidőszak után, mint a koronavírusjárvány.

A napenergia és a paksi bővítés garantálja az önállóságot

Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, amit kevés ország mondhat el magáról - jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint a Paksi Atomerőben. Szijjártó Péter hozzátette, a világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb erőműve működik Pakson, ami garantálja az áramellátás folytonosságát. "Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az energiaellátás terén bármikor felléphetnek válsághelyzetek. Ilyenkor azok az országok vannak biztonságban, amelyek nagyrészt el tudják látni saját magukat energiával" - mutatott rá. Jelenleg a hazánkban megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik. Szijjártó Péter kijelentette, hogy a nukleáris erőművek az energia előállításának biztonságos, tiszta és olcsó formáját jelentik. Majd elmondta, hogy ezért is döntött a kormány két újabb reaktor megépítése mellett, amelyek 2400 megawattos teljesítményre lesznek képesek. Ezzel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország teljes mértékben önellátóvá válik majd a villamos energia terén.

Forrás: Magyar Hírlap, 2022. január 18.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram