2023.03.27.

Kihagynák az oroszokat Paksból?

Aggódnak a paksi bővítés miatt, ezért elindult egy vita annak újragondolásáról – ezt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozta a Financial Times-nak. A brit lap arról írt, a magyar kormány kész megvizsgálni, hogy mostani orosz helyett egy francia cég vegye át az új atomerőmű-blokkok fejlesztését. A lap úgy tudja, hogy ez is szóba került Orbán Viktor párizsi tárgyalásain, de a kormány ezt nem erősítette meg.

A sokat látott kézfogás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között 2014-ben. Ekkor állapodott meg a magyar és az orosz kormány arról, hogy orosz állami hitelből, az orosz állami Roszatom építheti a Paksi Atomerőmű új blokkjait. Az akkori tervek szerint az új blokkokat idén kellett volna üzembe helyezni.

Orbán Viktor: Abban bízom, hogy a most a most előkészített megállapodások tovább fejlesztik a kapcsolatainkat.

A Paks II. projekt még mindig csak a földmunkáknál tart, a jelenlegi céldátum 2030. Ám az orosz–ukrán háború miatt kialakult nemzetközi feszültség akadályozza az együttműködést. A brit Financial Times pénteken írt arról, hogy a magyar kormány már puhatolózik, miként vehetné át a Roszatom helyét a jelenlegi francia alvállalkozó, a Framatome.

Aggódunk a Paks II. projekt miatt, ezért elindult egy vita annak újragondolásáról – nyilatkozta a lapnak Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten járt a francia cég központjában.

Szijjártó Péter: Az új paksi nukleáris blokkok megépítése nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az atomerőmű lelkét gyakorlatilag, vagyis az irányítástechnikai rendszerét egy német–francia konzorcium gyártja.

Legalábbis elvileg. Ezeknek a rendszereknek a kivitelezéséhez kormányzati engedélyre is szükség van, amit a német egyelőre nem adtak meg az orosz cég részvétele miatt.

Szijjártó Péter: Ezért most arról tárgyalunk, a Framatome nevű francia cég szerepét tovább növeljük a Paksi Atomerőmű bővítése során.

Érdeklődésünkre a külügyi tárcától ma azt írták, hogy a Paks II. beruházás a tervek szerint halad, a franciákkal folyó tárgyalások pedig nem érintik az üzembe helyezés céldátumát. A híradónknak nyilatkozó energetikai elemző szerint azonban, ha tényleg kikerülne a projektből a Roszatom, az új helyzetet teremtene.

Balogh József: Mindent újra kell majd kezdeni, több éves késéssel, több milliárdos újraengedélyezéssel, viszont az egy olyan atomerőmű lenne, ami már európai.

A Financial Times arról is írt, hogy a paksi bővítés téma volt Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök párizsi tárgyalásán is. Ám ezt kérdésünkre a külügy nem erősítette meg.

Forrás:
RTL Híradó
2023. március 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram