2021.08.04.

Kölesd értéke egyre nagyobb a Paks II. beruházás miatt is

A beruházások, fejlesztések fontos részét képezik Kölesd életének, mondta lapunknak Greifenstein József polgármester. Az ezerötszáz fős településen idén készült el a kerékpárút, folytatódik a Kismegyeháza felújítása, a játszótér bővítése is elkezdődött, valamint a Paks II. beruházásnak köszönhetően az utakat javítják, amelyek az atomerőmű városa és Szekszárd felé megújulnak.

Jelentős beruházások zajlanak a településen. Tavasszal adták át a közel kétszáztíz millió forintos pályázati pénzből megépült, 2,1 kilométer hosszú kerékpárutat, amely Kölesd szívétől egészen Kistormás központjáig húzódik – és mint megtudtuk, azon újabb fejlesztések várhatók.

– Mivel nem csak kerékpárosok, de gyalogosok is használják, sőt kismamák is szívesen sétálnak rajta babakocsikkal, ezért eldöntöttük, padokat szerelünk az út mellé, hogy biztosítani tudjuk a pihenésüket – mondta el lapunknak Greifenstein József polgármester.

A polgármester elmondta még, hogy a Magyar Falu Programnak köszönhetően ősszel megújul a Kölesdi Művelődési Ház és Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT), amelyet Kisvármegyeházának is hívnak. A felújítást pályázati pénzből valósítja meg a település. Jelenleg mintegy húszmillió forintból a belső nyílászárókat cserélik, a vizesblokkot és az épület teljes világítását újítják fel. Az épület művelődési ház részében a külső nyílászárócserét, a homlokzatfelújítást a múlt évben mintegy harmincmillió forintból végezték el.

A kulturális központ közelében található a helyi játszótér, amelynek bővítése, felújítása ötmillió forintba kerül. A kisgyerekeknek négy új játszóelemet telepítenek, a többit felújítják.

Az önkormányzat önerőből tervezi még ravatalozó-előtető és halotthűtő beszerzését mintegy nyolcmillió forint értékben.

Kölesd értéke a Paks II.-nek köszönhető beruházások, például az úthálózat felújítása miatt is jelentősen megnőtt. A településen jelenleg az összes hidat felszedték és minden utat javítanak.

Az idősekre kiemelt figyelmet fordítanak. A helyi iskola konyhájából naponta mintegy százhúsz adag ebédet szállítanak a számukra. Falugondnok segíti a település életét, van általános iskola, óvoda. Az önkormányzat minibölcsődében is gondolkodik, jelenleg ezt a projektet készítik elő.

A csapadékvíz-elvezetés gyakran okoz gondot a településen, ezért hamarosan erre is pályázatot nyújtanak be. Körülbelül kétszázmillió forintból lehetne rendezni a helyzetet.

– Összegezve, jó irányba haladunk. Mikor polgármester lettem, arra gondoltam, hogy mindent gyorsan meg lehet valósítani, de aztán beláttam, jó munkához idő is kell. Akkor tudok sikeres lenni, ha vannak mögöttem olyan emberek, akikkel jól tudunk együtt dolgozni. Kölesden születtem, célom, hogy megőrizzük értékeinket, hagyományainkat, és egy szebb, turisztikailag is vonzóbb településünk legyen – mondta a polgármester.

A júniusi Kölesdi Lovasnap Fogathajtó Verseny az első lovasnap volt a településen. Greifenstein József polgármester elmondta, sikere az összefogásban rejlett, hiszen átadtak egy vándorserleget, tehát jövőre is megtartják a rendezvényt. A kölesdi élet szintén fontos állomása, hogy megalakult a helyi focicsapat Kölesdi Zönge SE néven. A harmadik meccsre készülnek nagy lelkesedéssel. A focipálya mellett sportolási lehetőséget ad még a teniszpályájuk és a szép hegyek, ahol lehet túrázni. Halad a Sió-projektjük is: megépült a kikötő, a csónakház, amelyben van vizesblokk, konyha. A vállalkozó szelleműek egészen a Balatonig, Siófokig evezhetnek – ha nem tartanak a körülbelül hetven kilométeres távolságtól.

Forrás: Tolna Megyei Hírportál 2021. 08. 03.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kolesd-erteke-egyre-nagyobb-a-paks-ii-beruhazas-miatt-is-3912089/
7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram