2022.12.19.

Közel 500 millió forint értékű precíziós pályázat valósult meg kalocsai járásban – Interjú Szabadi Árpáddal –

Kérem, röviden mutassa be a gazdaságát!

„Édesapámmal közösen 1994-ben kezdtünk gazdálkodni, akkor még 40 ha bérelt területen, ma már 290 ha-on termelünk, a klasszikus szántóföldi növények (búza, árpa, kukorica, napraforgó) mellett szántóföldi zöldségeket: fűszerpaprikát, hagymaféléket, petrezselyemlevelet, zöldborsót, csemegekukoricát, kaporlevelet és foglalkozunk mezőgazdasági szolgáltatással is. Ezen növények jelentősen lekötik minden téren kapacitásainkat, de termelési értékükben magasan a „klasszikusok” felett vannak. Gyakorlatilag a teljes területünk öntözhető és mára a gépparkunk is modern, az optimálishoz közel el tudjuk végezni az éppen szükséges munkafolyamatokat. Jelenleg a családtagokkal együtt 13 fő az állandó létszámunk, ehhez jönnek az idénymunkások, akik pl. paprikaszedés idején elérhetik akár a 140 főt. Néhány éve a feldolgozást is elkezdtük a fűszerpaprika terén egy kis daráló, csomagoló üzem létrehozásával, illetve a központi farmunk is jelentős beruházásfejlesztés alatt áll.”

Részt vesz- e a vízgazdálkodási pályázatokban?

 Tavaly már megvalósítottunk egy nagyobb lélegzetvételű öntözési beruházást, így már 7 db lineárral és 4 dobbal rendelkezünk, ám az idei év rávilágított a még meglévő hiányosságokra, így még két öntöződobra és egy szivattyúaggregátra pályázunk az öntözési közösségen keresztül. Az öntözési közösségbe való belépés nagy segítséget jelent számunkra mind a beruházási pályázatnál, mind a gépek üzemeltetésénél.”

 A precíziós pályázat kiírása hogyan segítette az ön gazdaságának digitális átállását?

 El sem kezdtük volna, ha nincsenek ilyen lehetőségek, hisz olyan mértékű beruházásokról van szó, amit önállóan nem lehetett volna megvalósítani, viszont ha kimaradnánk, lemaradnánk a versenyképességet illetően. Az első, tanuló év a következő szezon lesz, s nagy reményeket fűzök hozzá, de rengeteget kell majd tanulnunk, felkészülnünk előre, hogy ne a csúcsmunkákban kelljen elkezdeni értelmezni a folyamatokat, adatokat.”

Alkalmaz-e szaktanácsadót, illetve kitől hallott a pályázatról?

„ Szigeti Tamással és csapatával dolgozom együtt, s nagyon meg vagyok elégedve. Először Tomi említette ezt a lehetőséget, ám mivel nem túl rózsás eredményeink születtek az elmúlt években, nem éreztem, hogy ennek most jött el az ideje. Ám később átgondolva, és a  vezérgépeink korára, futásteljesítményükre való tekintettel úgy döntöttünk, belevágunk a fejlesztésekbe! Így több, mint félmilliárdos gépberuházást hajtottunk végre.”

 A környéken az egyik legnagyobb fűszerpaprika termesztő hírében áll. Hány hektáron termeszt paprikát? Hogyan tervezi a jövőt? Mik a jövőbeli céljai?

„ A fűszerpaprika idén sajnos háromszor is jégverést szenvedett nálunk, 75 ha-on vetettünk, ám kb. 50 ha-on arattunk csak. Igény van a feldolgozók részéről, mégis csökkentjük e területet 10-15 ha-ral, viszont azt intenzívebben kívánjuk előállítani, így remélem a „kevesebb, több elve” valósul meg. A saját feldolgozásunk arányát viszont folyamatosan növelni szeretnénk, s mi is megjelenünk webshoppal, saját brand-del a fogyasztók irányába.”

Kalocsa, 2022.12.19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram