2024.05.08.

Látványos műveletekkel tesztelték Magyarország új Duna-hídját

Immár a próbaterheléseken is túl van a Kalocsa és Paks között megépült átjáró: a kétnapos művelet szombati munkáihoz 20 darab 40 tonnás teherautót vonultatott fel a Duna Aszfalt.

Átesett a próbaterhelésen a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében megépült Kalocsa-Paks Duna-híd - derült ki az Építési és Közlekedési Minisztérium közleményéből. A 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú építményről januárban írhattuk meg, hogy teljessé vált a pályalemeze, majd márciusban a hagyományos hordógurításra is sor került.

Előbb a statikus, aztán a dinamikus terhelést végezték el

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük, az építmény két ártéri hídból és egy mederhídból tevődik össze. A három rész különböző szerkezeti rendszerű, de egy egységet alkot.

Az ÉKM szombati közleménye azt írja, a most lezárult projektelem pénteken kezdődött, amikor a bal- és jobb ártéri hidak tesztelését végezték el 8 darab egyenként 40 tonna súlyú teherautóval. Ettől is látványosabb volt a szombati esemény: ekkor egy egész napos projekt keretében a középső hídelemet képező mederhíd statikus és dinamikus próbája történt meg.

Magyarország legnagyobb, 440 méter hosszúságú extradosed hídszerkezetének próbaterheléshez 20 darab 40 tonnás járművet vonultatott fel a Duna Aszfalt.

Ezeket a paramétereket vizsgálták meg

Az ÉKM közleménye szerint a járművek számtalan alakzatban töltöttek el hosszú perceket. Eközben a szakemberek a hídszerkezet előre meghatározott pontjain mérték a súly hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket. Többek közt a főtartó lehajlását, támaszok süllyedését, szerkezet sajátfrekvenciáját is vizsgálták.

Az előbbiekhez képest sokkal mozgalmasabb és rövidebb mérési esemény volt a dinamikus terhelés, mely során két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel.

A Kalocsa-Paks Duna-híd és a hozzá kapcsolódó, összesen 14,3 kilométer hosszúságú út építésének műszaki átadás-átvételi eljárása május végén zárul, melyet rövid időn belül az átadó ünnepség követ.

Forrás:
https://magyarepitok.hu/utepites/2024/05/latvanyos-muveletekkel-teszteltek-magyarorszag-uj-duna-hidjat
2024. május 4.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram