2021.10.08.

Látványos szakaszához érkezett a Kalocsa-Paks Duna-híd építése – 2021. 10. 07.

A hétfői előkészületeket követően a szakemberek összehangolt több órás munkájával szerdán a helyére került a mederhíd Kalocsa felőli folyópartszakasz közelében épülő ötödik pillérének a kéregeleme.

A közel 180 tonnás acél kéregelem beemelését a Hebo Lift 8 úszódaru végezte, amelynek emelőkapacitása 300 tonna – tudta meg Kiss Boglárkától a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) szóvivőjétől. A szóvivő elmondta, az elem beemelését megelőzte a Duna medrének kotrása és egy búvártag által végzett mederfenék-előkészítés.

A most beemelt kéregelem egyébként a víz alá, a kotort mederfenék szintjére került és arra szolgál, hogy a jelenleg egy úszóhajón a közelben található felső „párjával”, azaz az őrfallal történő párosítását követően száraz munkaterületet biztosítson az ötödik pillér kivitelezésének időtartamára. Utóbbi acél elem teteje már a vízszint felett lesz, így a Duna vízállásától függetlenül, akadálytalanul végezhető a cölöpösszefogó gerenda és az alépítményi szerkezetek elkészítése.

Egy hónap múlva a paksi oldalon is ugyanilyen művelettel kerül helyére a következő kéregelem, a pillérek, vagyis a híd „lábai” pedig a jövő év közepére készülnek el teljesen. A leendő jobb oldali ártéri hídnál egyelőre az organizációs utak épültek meg, az építési munkák elvégzéséhez szükséges ideiglenes hídszerkezet már szeptemberben elkészült.

A szóvivő jelezte, a bal parti ártéri híd körül is folyik a munka: kialakították az itteni szerelőterületet és a mostani munkákkal párhuzamosan a híd acélszerkezetének szerelése folyik, valamint a szárazföldi részen található kettes és hármas pillérek alapozási munkái elkészültek a Kalocsa-Paks Új Duna-híd látogatóközpont közvetlen szomszédságában.

Forrás és kép: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/latvanyos-szakaszahoz-erkezett-a-kalocsa-paks-duna-hid-epitese-4086716/  2021. október 8.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram