2021.11.26.

Lendületet kaphat a nukleáris ipar világszerte – 2021.11.26.

Megújulás előtt áll a világ nukleáris ipara. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a klímasemlegességi célokat csak a nukleáris energia nagyobb mértékű felhasználásával lehet elérni, legalábbis az elmúlt néhány hónap hírei alapján globálisan ez a trend. A fukusimai baleset után tíz évvel kezd csökkenni a technológiával kapcsolatos félelem. Kína a következő tizenöt évben 440 milliárd dollárért 150 új atomerőművet szeretne felépíteni. Ez annyi, mint az elmúlt harmincöt évben épült összes erőművi kapacitás a világban. A kínai iparfejlesztők egyértelműen a nukleáris energiában látják a jövőt a megújulók és a földgáz mellett. De az ázsiai ország mellett Közép-Európa (Románia, Lengyelország, Csehország, Magyarország) és Franciaország is hasonló úton jár. A két milliárdos, Warren Buffett és Bill Gates is közös nukleáris fejlesztésen gondolkodik egy észak-amerikai szénbánya helyén.

A nukleáris ipar szeretne megoldást találni a legfontosabb kihívásokra, mint a magas költségek, a biztonság és a kiégett fűtőelemek elhelyezése. Az amerikai–kanadai TerraPower, az orosz Roszatom és a brit Rolls-Royce is úgynevezett moduláris erőművek fejlesztésén gondolkodik, amelyek például a nátriumos hűtés révén biztonságosabbak lesznek, mint a mostani egyedi építésű erőművek, és a sorozatgyártás miatt a költségek is csökkennek. Emellett a cégek keresik a megoldásokat, hogy a salakanyag mennyisége is csökkenjen, elsősorban olyan maghasadásos folyamatok kialakítása révén, amelyek eredménye a sokkal kevésbé sugárzó hulladék. Ezek a folyamatok lehetővé tennék, hogy a nukleáris energia ne az állami beruházók befolyása alatt legyen kizárólag, hanem a magántőke is befektethessen a termelésbe. Ez pedig sokkal gyorsabb növekedést eredményezhetne.

Az uránérc ára a korábban jellemző 20-30 dollár/font szintről majdnem 50 dollárra ugrott az elmúlt hetekben. Ez kedvezett olyan részvényeknek, mint a kazah Kazatomprom, amelynek ADR-jei (részvényutalvány) a londoni tőzsdén forognak, de húzta a kanadai–amerikai Camecót is. Ez a két vállalat értékesíti a világon használt dúsított urán 60 százalékát, de tevékenységükbe a nukleárisértéklánc más elemei is beletartoznak. Ennek megfelelően az utóbbi időben a két cég részvényeinek ára jelentősen emelkedett.

Forrás: Világgazdaság, 2021. november 26.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram