2023.12.01.

Lezárultak a Paks II. Atomerőmű résfalazási munkálatai

Lezárultak a Paks II. Atomerőmű résfalazási munkálatai. A terület előkészítése tovább folyik: jelenleg a talajszilárdítást végzik az építési területen – tájékoztatott csütörtökön a paks2.hu.

Jól halad a Paksi Atomerőmű bővítése, a résfalazási munkálatok lezárultak – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban beszélt arról, hogy a 2,7 kilométer hosszúságú vízzáró résfal rekordgyorsasággal épült fel. – Nagy lendülettel folyhat tovább a talaj előkészítése. Így továbbra is reális az a célkitűzés, hogy a jövő esztendőben az úgynevezett első beton öntésére sor kerüljön, és a 2030-as évek legelején a Paksi Atomerőmű új blokkjait rá tudjuk kapcsolni a hálózatra – mondta Szijjártó Péter.

Az új erőmű létesítésénél figyelembe veszik, hogy a terület szomszédságában négy blokk üzemel, ezért a két új egység területét résfallal veszik körül. Az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, 2,7 km hosszúságú, terepszint alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe. Emellett megakadályozza, hogy a munkagödör víztelenítése nyomán a résfalon kívül lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami az üzemelő négy blokk miatt kiemelten fontos.

A résfal melletti földkiemelés mélységétől függően a zagyfal esetében ún. acél szádpallós megerősítést alkalmaznak, a vasbeton résfal esetében pedig betonacél armatúrákat helyeznek el.

A munka, amelynek kivitelezője a német tulajdonban lévő Bauer cég magyarországi leányvállalata, július elejétől november végéig tartott, kétműszakos munkarendben, 12 órás váltásban.

A földmunkálatok a talajszilárdítással és az úgynevezett tervezési szintig történő talajkiemeléssel folytatódnak, melynek végén következhet az első beton öntése, ami szimbolikusan az atomerőmű építésének kezdetét jelenti.

Forrás:
https://www.teol.hu/helyi-gazdasag/2023/11/lezarultak-a-paks-ii-atomeromu-resfalazasi-munkalatai
2023. november 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram