2022.11.24.

Macron kemény válaszai

Joe Biden októberi törvénycsomagja hátrányos az uniós cégeknek. Az Európai Unió lassan mozdul, Emmanuel Macron francia elnök viszont válaszlépés szervezésébe kezdett.

Miközben az ukrajnai háborúban erős az Egyesült Államok és az Európai Unió szövetsége, súlyos gazdasági érdekellentét bontakozik ki közöttük. Joe Biden elnök októberben élesedett inflációcsökkentő, az amerikai termékeket támogató törvénycsomagja hátrányos lenne az uniós cégeknek. Adócsökkentést tartalmaz az USA-ban működőcégeknek, és támogatást kínál. Közben arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy amerikait vegyenek, amikor elektromos járművet választanak.

Ez bosszantó az európai autóiparnak, főleg Francia- és Németország számára. A Financial Times elemzése szerint sok európai cég kihasználja a kedvezményt.

Macron kemény válaszai

Támogatásokkal magához édesgeti az európai cégeket az USA

Miközben az ukrajnai háborúban erős az Egyesült Államok és az Európai Unió szövetsége, súlyos gazdasági érdekellentét bontakozik ki közöttük. Joe Biden elnök októberben élesedett inflációcsökkentő, az amerikai termékeket támogató törvénycsomagja ugyanis hátrányos lenne az uniós cégeknek. Adócsökkentést tartalmaz az USA-ban működő cégeknek, és támogatást kínál a megugró energiaköltségek fedezésére is. Közben pedig arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy inkább amerikait vegyenek, amikor elektromos járművet választanak. Utóbbi különösen bosszantó az európai autóiparnak, különösen Franciaország és Németország számára.

A Financial Times hétvégi elemzése szerint sok európai cég ki is használja az amerikai kedvezményrendszert. Az európai ipar Amerika felé fordulásának motorja, hogy 600– 800 millió dollárral támogatja Washington, ha valaki gyárat létesít az USA-ban. Erre már van válasz egy-két uniós országban, de Németország 155 millió eurós ösztönzője eltörpül az amerikai kedvezmény mellett. Ráadásul a tengerentúlon alacsonyabbak az energiaárak, mert az USA földgázellátása hazai forrásokból biztosítható, míg az olajkitermelés fokozásával egyre kevésbé szorulnak importra. Igaz, az energia világpiaci ára már az USA piacán is drágulást okoz.

Brüsszel szerint a gyártás egy részének Európából való áthelyezése nem természetes piaci folyamat, hanem a globális ellátási láncba való közvetlen amerikai beavatkozás eredménye. Az EU kijelentette, komoly aggályai vannak az amerikai inflációcsökkentő törvénnyel kapcsolatban, mondván, sérti a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszik a kérdést, ha nem sikerül megállapodni. Hétfőn az EU ismét jelezte, hogy tisztességes megállapodást szeretne kicsikarni a Biden-adminisztrációtól.

Emmanuel Macron francia elnök nem bízik a brüsszeli aktatologatás sikerében, és már aktívan szervezi az uniós válaszcsapást. Hétfőn vacsorát rendezett a legnagyobb európai cégek vezetőinek, akiket próbált meggyőzni, hogy maradjanak a kontinensen. Macron emellett ismét felszólította az Európai Uniót, hogy indítsa el saját, Vásárolj európait! Kezdeményezését és támogatási programját az európai termelés megsegítésére.

Macron határozottságát az is jelzi, hogy Franciaország a magas energiaszámlák hatásának tompítására bejelentette, az uniós minimumra csökkenti az áramra kivetett különadót, és olcsó atomenergiát kínál a vállalatoknak, a kisvállalkozások pedig részesülnek a háztartások számára már bevezetett energiaár-korlátozásból.

Forrás:
Heves Megyei Hírlap
2022. november 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram