2021.12.13.

Magyar győzelem: zöld jelzést kaphat az unióban atomenergia – 2021. 12. 13.

Az Európai Bizottság a földgáz mellett az atomenergiát is zöldenergiaként fogja elismerni − jelentette be Frans Timmermans, az unió zöldmegállapodásának kivitelezésével megbízott uniós biztos. Az ügyben még idén karácsony előtt, várhatóan december 22-én hozhatnak döntést − tette hozzá.

Az energiaforrások besorolásáról még tavasszal adott ki egy jelentést a bizottság, ekkor azonban se az atomenergia, se a földgáz nem került fel a zöldenergia-források listájára.

Ezzel kapcsolatban számos európai ország fejezte ki felháborodását, Orbán Viktor és Emmanuel Macron kezdeményezésére levélben fordultak a bizottsághoz, melyben az atomenergia hátráltatásának befejezésére szólították fel a testületet. Ezt több kelet-európai tagállam vezetője is aláírta, kiemelve, hogy minden országnak szuverén joga eldönteni, hogyan valósítja meg az előírt klímacélokat, legyen szó megújuló energiaforrásról vagy éppen atomenergiáról.

Az aláírók azt is kérték Brüsszeltől, hogy ne csak elismerjék, de minden lehetséges módon támogassák is a nukleáris energiát mint lehetséges módszert a kitűzött célok elérésére.

Orbán Viktor korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy atomenergia nélkül nincs klímavédelem és zöld jövő, sőt még a rezsicsökkentés is veszélybe kerül.

A magyar embereknek ennek hiányában két-háromszor akkora összegű számlát kellene fizetnie.

− emelte ki a kormányfő.

Jelen állás szerint győzedelmeskedhet a magyar érdek Brüsszellel szemben, ami sok tagállamnak megkönnyítheti a zöldátmenet folyamatát. Jövő januárban Franciaország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, ennek pozitív hatásai lehetnek az atomenergiáról kialakult vita szempontjából. – Az elnökség egyik prioritása lesz a nukleáris energiával kapcsolatos uniós politika átalakítása − nyilatkozta Emmanuel Macron francia államfő.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/12/magyar-gyozelem-zold-jelzest-kaphat-az-unioban-atomenergia 2021. december 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram