2022.11.28.

Már gyártják az új paksi blokkokhoz szükséges fűtőelemeket

Biztosított a paksi atomerőmű üzemanyag-ellátása, sőt a Roszatom leányvállalata, az orosz fűtőelemgyártó cég már most készen áll a leendő Paks II erőmű üzemanyag-ellátására is. A közmédia stábja forgathatott a világ legnagyobb nukleáris fűtőanyag gyártó üzemében. Az M1 stábja arnyújtásnyira volt azoktól az uránalapú fűtőelemektől, amelyekből később elektromos áram keletkezik Pakson, hogy eljusson a magyar háztartásokba.

Naponta több mint 22 ezer ember dolgozik azon a TVEL nevű orosz cég gyáraiban szerte Oroszországban, hogy nukleáris üzemanyagot gyártsanak a világ atomerőműveibe.

A legnagyobb üzem 60 kilométerre található Moszkvától, egy Elektrosztal nevű városban. Amikor a közmédia stábja ott járt, éppen a paksi erőműbe készítették az uránpasztillákat.

Ez a világ legnagyobb nukleáris üzemanyag-gyára, ahol óriási kazánokban, 24 órán keresztül több mint 1700 Celsius-fokon égetik ki az urán-dioxid tablettákat, amelyek végül speciális cirkónium és nióbium ötvözetéből készült pálcákba kerülnek, majd összeáll a hatszögű méhsejtszerkezetű fűtőelemköteg.

A fűtőelem szerelő részleg ügyeletes vezetője a közmédiának elmondta: a gyár már arra is felkészült, hogy a leendő Paksi kettes erőműbe is gyártsa majd a modernebb-hatékonyabb fűtőkazettákat.

„A Pakson is épülő új blokkokhoz szükséges fűtőelemek gyártástechnologiáját már meghonosította az üzem, és már gyártja is ezeket a megrendelőknek” – mondta Jurij Babenko.

Az atomenergia szerepe felértékelődik – erről beszélt Hárfás Zsolt, atomenergetikai szakértő az M1 stábjának.

Kiemelte, hogy a nukleáris energia a földgáz függőséget is csökkenti.

„Ha a teljes életciklusra vizsgáljuk az atomenergiának a szerepét, akkor azt mondhatjuk, hogy az egyetlen olyan termelési mód, amely télen-nyáron éjjel-nappal tud stabilan, klímabarát és olcsó villamosenergiát termelni és az energiakrízisben nagyon fontos jellemzője az atomenergiának, hogy nagyon sok földgázt tud megspórolni” – mutatott rá a szakértő.

Az aktuális fogyasztási adatok figyelembe vételével a szakértő úgy számol: ha a Paks 2 erőmű megépül, az évente négy és fél milliárd köbméter gázt tud kiváltani.

Forrás:
https://hirado.hu/kulfold/kulgazdasag/cikk/2022/11/27/mar-gyartjak-az-uj-paksi-blokkokhoz-szukseges-futoelemeket
2022. november 27.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram