2021.11.25.

Megerősítette az ENSZ is: az atom a legkörnyezetbarátabb áramforrás – 2021. 11. 25.

Radikálisabb környezetvédő körökben nem igazán kedvelik az atomenergiát a potenciális balesetek és a hulladék kérdése miatt. Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) viszont egy új jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint az atomenergia lényegesen kevesebb széndioxidot bocsát ki életciklusa során, mint bármilyen más áramforrás – írja a City AM hírportál.

A bizottság szerint az atomenergia ugyanis kilowattóránként (kWh) a legalacsonyabb mennyiségben bocsát ki széndioxidot, így a legalacsonyabb az úgynevezett ökológiai lábnyoma – még a szél- és napenergiánál is alacsonyabb.

Az is kiderült, hogy az összes tiszta technológia közül az atomenergia rendelkezik a legalacsonyabb életciklusú földhasználattal, valamint a legalacsonyabb életciklusú ásványi- és fémszükséglettel a riválisokhoz képest.

Miközben az atom- és megújuló energia a termelési ponton nem bocsátanak ki széndioxidot, minden villamosenergia-forrás esetében jellemző, hogy a termelési folyamat során széndioxidot termel. Ez lehet az építési, üzemeltetési és a leszerelési szakaszban egyaránt.

Az UNECE tanulmánya pedig alátámaszt egy korábbi brit tanulmányt, amelyet két tervezett brit atomerőmű kapcsán folytattak le. Annak eredménye szerint a tervezett Hinkley Point C és SIzewell C a legalacsonyabb széndioxid-kibocsátású és legtisztább energiát termelő erőművei lesznek a brit történelemben.

Valamennyi ország 2050-re teljesen karbonsemlegessé akarja tenni a gazdaságát, azonban egyelőre vitatott, hogyan fogják ezt tenni: megújuló energiával vagy atomenergiával. Az atomenergia számos tanulmány szerint zöld energiának számít, a radikálisabb környezetvédők azonban hallani sem akarnak a nukleáris gondolatról.

Forrás: https://liner.hu/ensz-atomenergia-jelentes/   2021. november 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram