2023.11.21.

Mégis jöhet francia üzemanyag Paksra

A kormány új határozati javaslata szerint „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”. Több ponton változtat az azonos című 2015-ös határozaton a néhány napja Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előterjesztett javaslat a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelése nemzeti politikájának módosításáról, amelyet kedden tárgyal az országgyűlés.

„A növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát. A Paksi Atomerőmű alaperőmű, szerepe megkerülhetetlen az energiaellátásban” – szól a dokumentum legfontosabb megállapítása. Ezért született döntés az erőmű üzemidejének meghosszabbításáról. És itt következik a kulcsmondat: „Új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet.”

A Framatome francia nukleáris vállalat a hvg.hu-nak november elején megerősítette, hogy egyéb területek mellett az üzemanyagellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés részét képezték a Framatome és a magyar Energiaügyi Minisztérium által szeptember 12-én aláírt egyetértési megállapodásnak. Szeptember 10-én a Telex számolt be róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Civil Fórum résztvevőivel folytatott megbeszélésen arról beszélt: a kormány célja az energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

Konkoly Norbert, Magyarország oroszországi nagykövete másnap az orosz TASZSZ hírügynökségnek cáfolta, hogy Orbán ilyesmit mondott volna, valójában Magyarország nem kívánja a Paksi Atomerőmű orosz fűtőanyagát francia fűtőanyagra cserélni. A Miniszterelnökség szűk egy héttel később a Népszavának is azt hangoztatta, a meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal. Miközben a francia vállalat már dolgozik a fejlesztésen, a gyors, gyakorlati megoldást is csak többéves távon tartják lehetségesnek. Most az országgyűlési határozatba mégis beleveszik az „alternatív gyártótól származó üzemanyagot”.

A nyolc évvel ezelőtti határozatban az szerepelt, hogy az atomerőmű negyedik blokkját „2037-ben állítja le az engedélyes”. Ennek a helyére az kerül, hogy „a Paksi Atomerőmű további üzemidő-hosszabbításáról szóló projekt keretében az engedélyes által a jövőben benyújtandó kérelmet az atomenergia-felügyeleti szerv blokkonként engedélyezi”.

Az épülő Paks II.-ről 2015-ben azt szavazta meg az országgyűlés, hogy „a 2020-as évek végén kezdheti meg üzemelését 60 éves tervezett üzemidővel, így a blokkok leállítására előreláthatóan a 2080-as évek végén kerül sor”. Most azt javasolja a kormány, hogy az indulás dátuma 2030 legyen, a leállásé a 2090-es évek eleje.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 14-én a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtótájékoztatóján is azt mondta, hogy „a következő évtized elején hálózatra fogjuk tudni kapcsolni az új atomerőművet”. Az eredeti tervek szerint egyébként az első új blokkok épp idén álltak volna üzembe, de a Roszatom képtelen volt olyan tervdokumentációt összeállítani, amelyet egy uniós nukleáris hatóság elfogadhatott volna. A miniszter azt is kijelentette, hogy ez ma a létesítési engedéllyel rendelkező legnagyobb nukleáris projekt a kontinensen, de elmulasztotta hozzátenni, hogy jelenleg – nevezzük így – mindössze ideiglenes vagy feltételes létesítési engedéllyel rendelkezik.

Forrás:
https://hvg.hu/itthon/20231120_Megis_johet_francia_uzemanyag_Paksra
2023. november 20.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram