2022.08.04.

Megkapta a végső jóváhagyást az USA első kisméretű, moduláris reaktora – 2022. 08. 04.

A NuScale Power szerint a hagyományosnál jóval kisebb reaktordizájn gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá teszi az atomreaktorok építését.

A vállalat 2016-ban indította el az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Bizottságánál a kisméretű, moduláris reaktordizájnjának (SMR) engedélyeztetését, amely a gyártó reményei szerint jelentősen hozzájárulhat majd a károsanyagkibocsátás-mentes energiatermelésre való átálláshoz. A Nuscale reaktorának nagy előnye, hogy mindössze 20 méter magas és alig 2,7 méter átmérőjű, méretéből fakadóan pedig könnyen szállítható a világ bármely pontjára. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos reaktorokkal ellentétben nem kell egyedileg megtervezni és a helyszínen felépíteni, hanem gyártósoron, tömegtermelési módszerekkel is legyártható, ami lényegesen olcsóbbá teszi az előállítását. Mivel a reaktor szinte bárhova telepíthető, így a cég szerint az energiafelhasználás helyéhez jóval közelebb lehet üzembe helyezni, ami jelentősen hatékonyabbá és olcsóbbá teheti az energia továbbítását.

A NuScale reaktora 77 megawattos teljesítményre képes, ami ugyan jelentősen elmarad egy hagyományos atomreaktor kapacitásától, ám a modularitásának köszönhetően akár 12-t is egymáshoz lehet csatlakoztatni, vagyis a reaktor összkapacitása akár a 924 MWe-t is elérheti. Ahogy a hagyományos negyedik generációs reaktorok, úgy a NuScale SMR-je is képes magát önállóan, emberi beavatkozás nélkül leállítani vészhelyzet esetén, a gyártó szerint pedig a reaktort körbevevő vizes medence és annak beton plafonja még olyan hatásoknak is ellenáll, mint egy földrengés vagy egy repülőgép-becsapódás.

A NuScale Power tervei szerint az első reaktorok 2029-re épülnek fel az Idahói Nemzeti Laboratóriumban, amelyek összesen 462 MW-os teljesítményre lesznek képesek. Szakértők úgy vélik, hogy az ehhez hasonló moduláris reaktorok jelentős előrelépést hozhatnak az atomenergia területén az Egyesült Államokban, ahol az elmúlt harminc évben mindössze egy új atomreaktort adtak át.

Forrás:
https://raketa.hu/megkapta-a-vegso-jovahagyast-az-usa-elso-kismeretu-modularis-reaktora
2022. augusztus 3.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram