2022.01.04.

Megújul Paks és környéke – 2022. 01. 04.

Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy a fejlesztések fenntarthatók és innovatívak legyenek, ezért fogják például elektromos autóbuszok szállítani a munkásokat

A Paks II-beruházás nemcsak az energiaellátás szempontjából elengedhetetlen, hanem a térség is nagy változásokon megy keresztül ennek köszönhetően. Nemcsak Paks és vonzáskörzete infrastruktúrája újul meg, de új munkahelyek is születnek. Ezekről kérdeztük Süli Jánost, az új atomerőművi blokkok létesítéséért felelős minisztert.

- Hogyan változhat a térség infrastruktúrája, úgymint új (elkerülő) utak, felújítások, hidak vagy épp egyéb szolgáltatások, netán ipari park megjelenése?

- Komoly úthálózat-fejlesztésbe fogtunk, amelynek első fázisában mára gyakorlatilag minden, Paksra vezető út megújult, sokkal jobb minőségű lett a közlekedés, könnyebben elérhetők a környékbeli települések. Összegében több mint 330 kilométernyi szakaszt újítunk fel, és további hatvan kilométernyi új út épül Tolna, Fejér, Baranya és Bács-Kiskun megyében. Jól halad a Kalocsát és Paksot összekötő híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat építése, komoly fejlesztések történtek a vasúti közlekedésben is, illetve fejleszteni kívánjuk a vízi szállítás lehetőségét, hiszen a biztonságos, gyors megközelíthetőség elengedhetetlen feltétele a projekt sikerének. Hasonló kulcskérdés a munkások elszállásolása. Elkészült a paksi Liget utcában egy százlakásos mintalakópark, és kezdődik a város déli határában a konténerszállások építése, elsőként egy háromszáz férőhelyes komplexumé.

A Paks II-beruházás úgymond "kerítésen kívüli" feladataival meg bízott projektcég a PIP Nonprofit Kft., amelynek szerteágazó feladatkörébe tartozik többek között az új iparipark-területek ki alakítása, az irodakapacitás meg teremtése, továbbá a raktározási és ipari tevékenységre alkalmas csarnokingatlanok biztosítása. A cél, hogy a térségben letelepedni kívánó cégek részére kiemelt gazda sági övezet jöjjön létre a meglévők mellett, új, előközművesített ipari területek kialakításával, a már használatban lévő ipari ingatlanok felújításával és újak megvalósításával. Az ipari park fejlesztése tehát egyúttal a munkahelyteremtés egyik motorja is lesz.

- Mit jelent Paks és vonzáskörzete számára ez a fejlesztés? Ha jól tudom, tervben van egy hidrogénvölgy kiépítése a körzetben. Ez milyen változásokat okoz majd?

- Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy az előbb említett fejlesztések fenntarthatók és innovatívak legyenek. Ezért fogják például elektromos autóbuszok szállítani a munkásokat, ezért segítenek be majd napelemek a konténerszállások áramellátásába, és ilyen innovatív fejlesztés lehet a "hidrogénvölgy" is. Szeretnénk az amerikai Szilícium-völgy analógiájára egy olyan hidrogénvölgyet létrehozni, ahol a teljes hidrogénlánc megtalálható, a közlekedéstől az ipari felhasználáson át az energiatárolásig. A fenntarthatóságot is komolyan vesszük: tavaly az "Ezer fát Paksra!" akciót hirdettük meg, idén pedig zöldprogramunk keretében több más fásítási akció mellett 13 ezer cserjét ültetünk a város közterületein, élhetőbbé és szebbé téve Paks utcáit.

- Hány új munkahelyet teremthet Paks II?

- Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte. Vannak olyan területek, például a szolgáltatások, ahol elsősorban a térséget érintően várható fellendülés, ami természetesen a foglalkoztatáson is nyomot fog hagyni. Az ide érkező nagyszámú munkavállaló hatalmas lehetőség a szolgáltatóiparnak. Az általuk igénybe vett szolgáltatások - az étkeztetéstől a programszervezésig - számos új munkahelyet teremtenek. Ezt a vállalkozók is felismerték, úgy látjuk, hogy a térség egyre vonzóbb a beruházni vágyók körében. Egészen más, de érdemes megemlítenünk a majdani üzemeltetőket is. A két blokk esetében ez 1061 főt jelent - ebben az összes kiszolgáló terület minden munkatársa szerepel.

- Paks város és az agglomeráció népesedésére, lakosságváltozására hogyan hat ez a beruházás? Lehetséges-e, hogy más országrészekből ide települnek át?

- Átmeneti emelkedést hoz az építés időszaka, hiszen ahogy sokszor, sok helyütt elmondtuk, több mint tízezer ideiglenes munkavállaló érkezik majd az építkezésre. Lesznek köztük olyanok is, akik hosszabb távra telepednek le Pakson és környékén, családdal érkeznek. Mivel a létesítés időszakában már készülünk az üzemeltetésre is, folyamatosan érkeznek majd azok a szakemberek a családjaikkal, akik az elkészülő atomerőműben fognak dolgozni. Erre vannak tapasztalatok a működő négy blokknak köszönhetően hazánkban is, de más országokban is. Sokan érkeztek a hetvenes, nyolcvanas években az ország különböző pontjairól, és vált az otthonukká Paks. Ez most is így lesz, sőt már így is van, hiszen az évszázad hazai beruházása iránt sok tehetséges szakember érdeklődik, akik hajlandók akár Debrecenből, Miskolcról, Szegedről is Paksra települni.

- Hogyan hathat a fejlesztés az itteni ingatlanok áraira?

- Pakson és környékén ingatlant venni jó befektetés. Így van ez most, és így volt az elmúlt évtizedekben is. A Paksi Atomerőmű és annak beszállítói, alvállalkozói jelentették eddig a foglalkoztatás, a biztos jövedelem garanciáját a térségben. Ha belegondolunk, az új atomerőmű az évszázad végéig fog termelni, munkát biztosítani gyerekeinknek, unokáinknak azontúl, hogy az energiabiztonságot is garantálja. Nem vagyok ingatlanszakértő, de meglepődnék, ha ez nem hagyna nyomot az ingatlanok árán. Hogy tovább növeli-e és milyen mértékben, nehéz megjósolni. Azt gondolom, a fentiekből is látszik, hogy a Paks II- projekt 80 évre meghatározza Paks város és a térség jövőjét.

Forrás: Magyar Hírlap, 2022. január 4.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram