2022.09.08.

Megvan a dátum, mikor kezdik el építeni az oroszok Paks II.-t

A Roszatom azt tervezi, hogy 2023 őszén kezdik el a betonozási munkálatokat Paks II.-nél - közölte Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomvállalat vezérigazgatója a Keleti Gazdasági Fórum alkalmával az Interfax tudósítása szerint.

Lihacsov azt is elmondta, hogy a Roszatom arra törekszik, hogy a technológiákat minél inkább lokalizálják Magyarországon.

Minél több kompetenciát valósítanak meg magyar vállalatok, annál hatékonyabb lesz a projekt - mondta Lihacsov.

Az Országos Atomenergia Hivatal augusztus végén adta meg a Roszatomnak a tíz évre szóló engedélyt a paksi atomerőmű ötödik és hatodik blokkjának megépítésére.

A paksi atomerőmű, amely jelenleg Magyarország egyetlen működő atomerőműve, négy VVER-440-es reaktorral felszerelt erőműblokkal rendelkezik, amelyek összkapacitása mintegy 2 GW. A magyar parlament 2009-ben jóváhagyta az atomerőmű két új blokkjának megépítését, bár az Európai Bizottság hosszadalmas eljárása befolyásolta az építés ütemezését.

A projekt költsége mintegy 12,5 milliárd euró; a Roszatom 2014 decemberében írta alá az atomerőmű befejezésére vonatkozó szerződéseket. Ugyanezen év március Oroszország és Magyarország megállapodást írt alá egy 10 milliárd euróig terjedő hosszú távú hitelről.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20220907/megvan-a-datum-mikor-kezdik-el-epiteni-az-oroszok-paks-ii-t-565643
2022. szeptember 7.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram