2022.07.28.

Menczer Tamás: Magyarország energiaellátása biztonságban van! – 2022. 07. 28.

Magyarország energiaellátása biztonságban van, és a Magyarország által előrelátóan beszerzett gázt nem fogja innen elvinni senki, ezt soha nem fogjuk megengedni – mondta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára az Origónak adott interjúban. Menczer Brüsszel ésszerűtlen terveiről, az energia-veszélyhelyzetről, a háborúról, az Európát érintő energiaválságról és a kontinens jövőjéről is beszélt.

Az április 3-i választás előtt beszélgettünk utoljára. Mi változott azóta: számítottak arra, hogy ilyen sokat változik a világ pár hónap alatt?

A helyzet rendkívül nehéz, hiszen a szomszédunkban háború van, és ez mindent megváltoztatott. Ráadásul az elhibázott brüsszeli szankciók súlyosbítják a helyzetet.

A KORMÁNY VÁLLALÁSAI VILÁGOSAK VOLTAK A VÁLASZTÁS ELŐTT, ÉS VILÁGOSAK MOST A VÁLASZTÁS UTÁN IS.

Megvédjük a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A céloknak megfelelően cselekszünk. Jelenleg 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ez rekord, és egymillióval több, mint ahányan 2010-ben dolgoztak. A GDP 5-6 százalékát fordítja családtámogatásra, ez Európában és világszinten is kiemelkedő adat. A háború és a szankciók miatt elszabaduló árak mellett is megvédjük a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig, ez is egyedülálló Európában. Elhúzódó háborúra kell számítani, látjuk a háborús inflációt és az energiaválságot is. Minden bajra az egyetlen megoldás a béke. Ezért állunk a béke pártján.

Magyarország kormánya energia-veszélyhelyzetet hirdetett, amely a brüsszeli energiaügyi biztosnak nem tetszik. Kadri Simson szerint nem vagyunk elég szolidárisak más országokkal. Ön mit gondol erről, valóban nem vagyunk azok?

A kormány álláspontja világos:

A MI FELADATUNK A MAGYAR EMBEREK ÉS A MAGYAR GAZDASÁG ENERGIAELLÁTÁSÁNAK BIZTOSÍTÁSA. ÖRÖMMEL SEGÍTÜNK MÁSOKNAK, HA TUDUNK, DE VAN EGY FONTOSSÁGI SORREND.

A brüsszeli biztosnak ez nem tetszik, szerinte ezzel mi súlyosbítjuk a problémát. Azonban számunkra teljesen mindegy, hogy mit mondanak Brüsszelben, számunkra a magyar emberek és a magyar érdekek a legfontosabbak. Jelenleg az energiaellátásunk biztosított és folyamatos.

AZ ORSZÁG ÉVES FOGYASZTÁSÁHOZ KÉPEST A GÁZTÁROZÓINK TÖLTÖTTSÉGI SZINTJE 28,5 SZÁZALÉK, MÍG AZ EURÓPAI TÖLTÖTTSÉGI ÁTLAG 18 SZÁZALÉK ALATTI.

Lépéselőnyben vagyunk, és dolgozunk tovább, őszre a tározók töltöttségi szintje megfelelő lesz.

Hogyan vélekedik Manfred Weber gázelosztási javaslatáról?

Ismert, hogy Manfred Weber magyarfóbiában szenved, ráadásul az általa vezetett Néppárt mára elvesztette jobboldaliságát, és a baloldalhoz tartozik.

Elég kommunisztikus gondolat, hogy el akarom venni azt, ami a másiké...

Mostanáig számos európai vezető azt mondta, hogy megoldják a fűtést orosz gáz nélkül is. Most meg, amikor közeledik az ősz és a tél, hirtelen pánik van. Úgy tűnik Európa nyugati felén is kiderült, hogy az energetika nem ideológiai kérdés, hanem a fizikai valóság kérdése. Ne felejtsük el, hogy az európai gázfelhasználás közel fele orosz gáz. A kérdés tehát így hangzik: tudunk fűteni vagy nem tudunk, van gáz vagy nincs gáz?

MAGYARORSZÁG ENERGIAELLÁTÁSA BIZTONSÁGBAN VAN, ÉS A MAGYARORSZÁG ÁLTAL ELŐRELÁTÓAN BESZERZETT GÁZT NEM FOGJA INNEN ELVINNI SENKI, EZT SOHA NEM FOGJUK MEGENGEDNI.

2010 előtt csupán egy válsággal kellett szembenéznie a baloldali kormánynak: a gazdasági válsággal. Láttuk, mi lett a vége: államcsőd és IMF-hitel. 2010 után az Orbán-kormányoknak nem eggyel, hanem válságok sorával kell szembenéznie. Ön szerint miben rejlik a kormány válságkezelésének sikeressége?

A magyar kormányt minden döntésénél kizárólag a magyar érdek, a magyar emberek és az ország biztonsága vezérli, a magyar baloldal pedig tradicionálisan nem foglalkozik ezzel, sőt, sajnálatos módon éppen ez ellen tesz.

Bár a baloldal sokat kritizálja az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, kormányzásuk idején csak egy válsággal, a gazdasági válsággal kellett szembenézniük, de a végeredmény ismert. Államcsőd, IMF-hitel, egekben volt az eladósodottság, egekben volt a munkanélküliség, a baloldali kormányok senkit nem védtek meg, duplájára emelték az áram árát, háromszorosára a gáz árát, elvettek egyhavi bért és egyhavi nyugdíjat, csődbe vitték az országot.

Ehhez képest 2010 után, az Orbán-kormányok ideje alatt nem egy válság volt, hanem súlyos válságok követik egymást. Migrációs válság, koronavírus-válság, az ezzel járó gazdasági válság, háború és az ezzel járó gazdasági válság.

A KÜLÖNBSÉG AZ, HOGY MOST NINCS ÁLLAMCSŐD, SŐT, A NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK ELLENÉRE A TAVALYI ESZTENDŐBEN A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSÜNK 7,1% VOLT, EZ REKORDÉRTÉK, 4,7 MILLIÓ EMBER DOLGOZIK MAGYARORSZÁGON, VISSZAADTUK A 13. HAVI NYUGDÍJAT, SOHA NEM LÁTOTT MÉRTÉKBEN TÁMOGATJUK A CSALÁDOKAT, A FIATALOK PEDIG ADÓMENTESSÉGET KAPTAK.

Az Orbán-kormány politikájának, válságkezelésének a lényege, hogy védi a magyar embereket, a magyar gazdaságot és összefogva a magyar emberekkel dolgozik a magyar emberekért.

A háborús infláció és az energiaárak növekedése mindannyiunk életét megnehezítik. A béke az egyetlen, amely megállíthatná ezeket a folyamatokat?

A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke. Mi mindig a béke pártján álltunk, és most is ott állunk. Már a háború kitörése előtt is mindig elmondtuk, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzéséért. Most pedig annak helyreállításáért.

MINDENT MEG KELL TENNÜNK AZ AZONNALI TŰZSZÜNETÉRT ÉS AZ EREDMÉNYES BÉKETÁRGYALÁSOKÉRT. A BÉKE AZ EGYETLEN MEGOLDÁS A FIZIKAI FENYEGETÉSRE, A HÁBORÚS INFLÁCIÓRA ÉS AZ ENERGIAVÁLSÁGRA IS.

Szijjártó Péter miniszter úr nemrégiben közölte, hogy folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése, és a kormány felhatalmazta őt újabb gázkészletek beszerzésére. Miért van szükség arra, hogy más forrásból is gázkészletek után nézzen a kormány?

A magyar éves gázfelhasználás 9-10 milliárd köbméter. A hosszútávú orosz gázvásárlási szerződés 4,5 milliárd köbmétert garantál évente. Van másfél milliárd köbméter hazai, saját kitermelésünk, ezt szeretnénk most 2 milliárd köbméterre emelni. Hosszú távú megállapodásunk van a Shellel, a Krk-i LNG terminálon 1 milliárd köbméter földgáz szállítására. A fennmaradó körülbelül 3 milliárd köbméter gázt pedig a spotpiacon vásároljuk. Egész Európa energiahiányban és energiahordozó hiányban szenved. Ezért döntöttünk úgy, hogy a hosszútávú szerződésekben rögzített mennyiségeken felül, az általában normálisan működő, de háborús időszakban jól láthatóan összeomlás szélére kerülő spotpiac nehézségeit és zavarait kiküszöbölve további gázmennyiséget szerzünk be, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk.

NAGYJÁBÓL 700 MILLIÓ KÖBMÉTERNYI GÁZT TUDUNK MÉG – A MEGLÉVŐ SZERZŐDÉSEKEN FELÜL – BETÁROLNI A TÁROZÓINKBA A FŰTÉSI SZEZON MEGKEZDÉSÉIG.

Ennek a mennyiségnek a beszerzése pedig ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lehetséges, ma ennyi plusz földgázt vásárolni Európában egyszerűen lehetetlen. Ezért utazott Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvába, és kezdte meg a szükséges kereskedelmi tárgyalásokat az orosz féllel.

Ebben a forrongó nemzetközi környezetben egy felelős kormányzatnak egyidejűleg kell szavatolnia az energiaellátás biztonságát és a gazdaság stabilitását, illetve mérsékelni az emberek terheit. Ön szerint mi várhat a magyar emberekre és Európára az őszi-téli időszakban?

Jelenleg olyan kérdések vetődnek fel egész Európában, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Korábban az volt az első számú kérdés, hogy mennyibe kerül az energiahordozó, mert volt. Most azonban az első kérdés már az, hogy van-e elegendő.

MAGYARORSZÁG FÖLDGÁZELLÁTOTTSÁGA BIZTOS LÁBAKON ÁLL, KÖSZÖNHETŐEN FŐKÉNT AZ OROSZORSZÁGGAL MEGKÖTÖTT HOSSZÚTÁVÚ GÁZVÁSÁRLÁSI SZERZŐDÉSÜNKNEK. EZ A MAGYAR ÉVES FOGYASZTÁSNAK A JELENTŐS RÉSZÉT, KÖZEL A FELÉT GARANTÁLJA.

Ha nem lenne hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk az oroszokkal, mint ahogyan számos európai országnak ilyen típusú megállapodása nincs, hozzájuk hasonlóan mi is a folyamatosan változó spotpiacnak lennénk kiszolgáltatva, és óriási bajban lennénk. Az európai gázfelhasználásnak 40-50%-a, tehát közel fele orosz gáz, így ez nem egy magyar probléma. Ezt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani.

Hallhattunk az utóbbi időben remek javaslatokat, hogy majd felhúzunk még egy pulóvert, meg lejjebb tekerjük a fűtést, meg mindenki összebújik a szomszédjával, de az európai gázfelhasználásnak közel felét ilyen megoldásokkal nem lehet pótolni.

A német gazdasági miniszter például bejelentette, hogy

NÉMETORSZÁG GÁZVÁLSÁGBAN VAN.

Németországban, amely Európa legnagyobb és legerősebb gazdasága, a gáz ára az elmúlt időszakban hatszorosára nőtt és több településen melegedőket rendeznek be, pedig egyelőre nyár van.

A veszélyek korában a háború mellett harcolnunk kell az illegális bevándorlás ellen is. Az Ukrajnában zajló háború élelmiszerellátási problémákat okozhat Európa szomszédságában, ez a válság pedig újabb migrációs hullámokat indíthat el. Hazánk hogyan tud védekezni a migráció fokozódása ellen?

Magyarország speciális helyzetben van, hiszen kettős nyomás alatt áll.

UKRAJNA IRÁNYÁBÓL MÁR KÖZEL 850 EZER MENEKÜLTET FOGADTUNK BE, MÍG EZZEL PÁRHUZAMOSAN A DÉLI HATÁRON IDÉN MÁR TÖBB, MINT 120 EZER ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓT ÁLLÍTOTTUNK MEG. EDDIG ENNEK A KÉT FELADATNAK A HIÁNYTALAN ELLÁTÁSÁRA 1,6 MILLIÁRD EURÓT KÖLTÖTTÜNK.

Méltatlannak és igazságtalannak tartjuk azt, hogy ennek csupán két százalékát finanszírozta eddig Brüsszel. A déli határunknál a migrációs helyzet egyre fokozódik, már éles lőfegyverekkel felszerelt bandák támadnak egymásra a magyar határtól pár kilóméterre. 2020-ban 46 ezer illegális migráns akart bejutni Magyarországra, 2021-ben 122 ezren, idén pedig már eddig több mint 120 ezren.

A MIGRÁNSOK RÁADÁSUL AGRESSZÍVEBBEK, ERŐSZAKOSABBAK, SZERVEZETTEBBEK ÉS FELFEGYVERKEZTEK, FEGYVEREKKEL TÁMADNAK A HATÁRT VÉDŐ MAGYAR RENDŐRÖKRE. A KORMÁNY EZÉRT ERŐSÍTI MEG A HATÁRVÉDELMET ÉS ÁLLÍTJA FEL A HATÁRVADÁSZ EZREDET IS.

Emellett továbbra is vissza kell verni Brüsszel és az európai baloldal újabb és újabb kísérleteit, hogy ránk kényszerítsék a migránsok kötelező betelepítését.

Néhány hete a Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozta. Hogyan tudott a választókerület képviselőjeként segíteni az ügyben a helyi lakosoknak?

A Solymáron kialakult problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány vagy technológiai probléma okozta, hanem a kánikula miatt megnövekedett fogyasztás. A polgármesterrel és a katasztrófavédőkkel Operatív Törzset hoztunk létre, és a vízszolgáltatóval együttműködve két intézkedésről döntöttünk. Egyrészt a szolgáltató és a Magyar Honvédség összesen négy autójával hordtuk a vizet a tározóba, másrészt megfeszítve a rendszert, növeltük a nyomást, így végül a probléma megszűnt.

Az elsődleges célunk az, hogy vízhiány, pláne krónikus vízhiány ne alakuljon ki. Folynak a tárgyalások a szakemberekkel arról, hogy hogyan lehet a problémát tartósan kezelni.

Ön szerint mire kell számítanunk az elkövetkező hónapokban?

Folyamatosan kapcsolatban vagyok a szolgáltatóval. Megint nagyon meleg van, így ismét két honvédségi autó segít Solymár vízellátásban, kettő pedig Szentendrén dolgozik. Itt is köszönöm a katonák kiváló munkáját!

A VÍZTÁROZÓK TÖLTÖTTSÉGI SZINTJÉT FOLYAMATOSAN FIGYELJÜK.

Egyszerre dolgozunk a jelenlegi helyzet kezelésén, lehetőleg a vízhiányos állapot megelőzésén, és a hosszú távú megoldáson.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20220726-menczer-tamas-interju.html
2022. július 28.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram