2023.01.30.

MET két új naperőműve kapcsolódott be a megújuló energiatermelésbe 

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe, a két erőmű körülbelül 50 ezer háztartás fogyasztásának kiszolgálására elegendő zöldáramot termel, a legmodernebb technológiát alkalmazva, áll a vállalat közleményében.

A MET Gerjen Solar Park és a MET Söjtör Solar Park építési munkálatai befejeződtek, a naperőművek megkezdték kereskedelmi üzemüket. A beruházások összesen 170 hektárnyi területen valósultak meg a két magyarországi településen, ahol közel 180 ezer napelemet telepítettek.

A napelemparkok újonnan telepített nagyfeszültségű alállomásokon keresztül csatlakoznak az elektromos hálózathoz. A MET Gerjen Solar Park (51 MWp) és a MET Söjtör Solar Park (45 MWp) üzembe helyezése több szakaszban történt. Az építkezések fővállalkozói az IBC Solar Energy GmbH és az MVM Expert Zrt. voltak.

A két erőmű körülbelül 50 ezer háztartás fogyasztásának kiszolgálására elegendő zöldáramot termel, a legmodernebb technológiát alkalmazva.

Két meglévő napelempark (MET Dunai Solar Park és MET Kabai Solar Park) refinanszírozására, valamint három új – köztük a gerjeni és a söjtöri erőművek – megvásárlásának és építésének finanszírozására a MET Csoport leányvállalata, a MET Hungary Solar Park Kft. 2021-ben sikeresen bocsátott ki kötvényt, amely ezután zöld minősítést is kapott.

Lehőcz Balázs Gábor a MET Megújuló Eszközök Divíziójának ügyvezető elnöke köszöntőjében elmondta: „A MET megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiájának célja, hogy portfóliója 2026-ra elérje a 2 GW beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben. Ennek részeként az elmúlt évben négy új országban – Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában – sikerül belépni a megújuló energiaforrások piacára.”

Forrás:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230127/a-met-ket-uj-naperomuve-kapcsolodott-be-a-megujulo-energiatermelesbe-593236
2023. január 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram