2023.05.22.

Mint egy felhőkarcoló, akkora a Kalocsa-Paks Duna-híd

A Duna felett avattak bokrétát hazánk egyik legjelentősebb építési projektjén, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében épülő Kalocsa-Paks Duna-híd elérte a legmagasabb pontját. Az ilyenkor szokásos bokrétaavatót is megtartották a több mint 40 méterrel a Duna vízszintje fölé magasodó pilonnál.

A 20. magyarországi Duna-híd 2024 nyarára készül el és ennek köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel az új híd által egy 70 kilométeres kerülőút megtétele válik szükségtelenné.

A 946,2 méter hosszúságú, 10 támaszú híd három részből áll össze, melyek szerkezete különböző, de mégis egy egységet alkot — írja a Magyar Építők oldala.

A Tolna megyei Gerjenben május 17-én átadták a Paks és Kalocsa között megépülő hídhoz kapcsolódó Gerjen-Paks összekötő utat

Az 5124-es út a Duna nyugati partján új nyomvonalon jött létre, a Paks és Kalocsa között épülő főútra merőleges irányban fut — írta meg a napi.hu.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházását a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi: a teljes projektben a közel 1 kilométeres paksi Duna-híd és a most átadott 5124-es út mellett kiépül a hídhoz vezető 512-es főút is az M6-os autópálya és Kalocsa között. A hídhoz, valamint a környező településekhez és az M6-oshoz kapcsoló 512-es és 5124-es utak végleges kivitelei terveit a Speciálterv Kft. készítette el.

A szerdán átadott út a Duna nyugati partján új nyomvonalon jött létre, Faluhelypusztánál keresztezve a még épülő 512-es utat. A kétsávos új út 11,2 kilométeren épült ki összekötve Paksot és Gerjent.

A projektben az új útszakasz építése mellett 1,5 km meglévő útszakasz építettek át, illetve két meglévő szintbeli csomópontot alakítottak át, és közműkiváltásokat is elvégeztek.

 Az átadó eseményen az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára is részt vett. Ágh Péter felhívta rá a figyelmet, a vidéken élők nagy problémája, hogy az emberek nagy távolságot tesznek meg a munkába járás, egy bevásárlás vagy éppen egy családlátogatás miatt.

Ezért is vezettük be a vármegyebérleteket, de ugyanilyen fontos az infrastruktúra fejlesztés is

— hangsúlyozta a politikus, aki köszöntőjében paksi Duna-híd építésének jelentőségéről is beszélt, amelynek része a most elkészült új útszakasz is.

Forrás:
https://www.napi.hu/gazdasag/bokretaavato-duna-hid-kalocsa-paks.771516.html
2023. május 19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram