2024.05.14.

Mintha nem is Magyarországon lenne: fényárban úszik az új Duna-híd, pont, mint Amerikában

Gyakorlatilag készen van a Kalocsa és Paks között épülő új Duna-híd, amelyen a Facebookra feltöltött kép tanulsága szerint már az éjszakai kivilágítás próbájánál tart a kivitelező cég. Az éjszakai világítás próbájánál tarthat a kivitelező vállalat Magyarország legújabb Duna-hídján, erre utal a Facebookra feltöltött kép, amelyet a Kalocsa város egyik önkormányzati képviselője osztott meg péntek este.

Az éjszakai világítás próbájánál tarthat a kivitelező vállalat Magyarország legújabb Duna-hídján, erre utal a Facebookra feltöltött kép, amelyet a Kalocsa város egyik önkormányzati képviselője osztott meg péntek este.

Hazánk 20. Duna-hídja nagyon közel lehet az átadáshoz, a hét végén ugyanis a kivitelező Duna Aszfalt 40 tonnás kamionokkal tesztelte az átkelő teherbíró képességét. Az Építési és Közlekedési Minisztérium szombati közleménye azt írta, a projektelem pénteken kezdődött, a bal és jobb ártéri hidak tesztelését végezték el nyolc darab, egyenként 40 tonna súlyú teherautóval. Ennél is látványosabb volt a szombati esemény: ekkor egy egész napos projekt keretében a középső hídelemet képező mederhíd statikus és dinamikus próbája volt soron.

A korábbi kalocsai érsek, Tomori Pál nevét viselő hidat várhatóan június első napjaiban adják át a közúti forgalomnak.

Ezzel majdnem tíz éve tartó munka érhet véget. A kormány ugyanis még 2015-ben döntött a Kalocsa és Paks között létesítendő Duna-híd megépítéséről, az alapkövét 2021. június 10-én tették le. Az átkelőnek köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. Az ÉKM beruházásában, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megvalósuló híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint. A híd a huszadik átkelő lesz a Dunán.

Forrás és kép:

https://www.vg.hu/kozelet/2024/05/mintha-nem-is-magyarorszagon-lenne-fenyarban-uszik-az-uj-duna-hid-pont-mint-amerikaban

2024. május 10.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram