2022.10.25.

Miután a paksi bővítés nemzetközi projekt, az semmiféle szankció alá nem esik, mondta a projekti igazgatója

Az atomerőmű építése nemzetközi projekt, az semmilyen szankciók alá nem esik, és nem is befolyásolja az erőmű megépítését - ezt a projekt építési igazgatója mondta az ATV-nek. Alexander Merten arról is beszélt, hogy pár héten belül elkezdik a 27 méter mély alapok kiásását, illetve mindent elkövetnek azért, hogy 2030-ra teljesen elkészüljön Paks 2. Teljes gőzerővel folynak a talaj megerősítési munkálatok a Paks 2 alapjainál. A tervek szerint novemberben már el is kezdik a 27 méter mély alapok kiásását és betonozását - mondta Alexander Merten, a Paks 2 projekt építési igazgatója, a tervek szerint az új atomerőmű teljes kapacitással 2030-ban kezdi meg a működését.

- A magunk részéről, mint a projekt fővállalkozója, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kitűzött határidőre átadjuk az új blokkokat. Az igazgató arról is beszélt, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók egyáltalán nem befolyásolják az építkezést, Paks 2 ugyanis egy nemzetközi projekt, amelyben amerikai, német és francia alvállalkozók is részt vesznek. Sem a Roszatomhoz tartozó vállalatok, sem maga a Roszatom, sem a területén dolgozó alvállalkozóink nem állnak a szankciók hatálya alatt. Azaz a szankciók nem vonatkoznak sem a projektre, sem az abban résztvevő szervezetekre.

- Alexander Merten arról is beszélt, hogy az atomerőmű építése már most is egy nemzetközi projekt, amelyben az oroszok és a magyarok mellett ukránok, beloruszok, grúzok, csehek és szlovákok is dolgoznak. Az igazgató hozzátette pár hónapon belül felépül egy 9000 fő befogadására alkalmas munkásszálló, ahol az építkezésen dolgozókat fogják elszállásolni.

Forrás:
ATV
2022. október 24.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram