2021.10.29.

Nagy döntés készül Brüsszelben, ami Paksnak és az egész országnak is fontos – 2021. 10. 29.

Az energiaügyi miniszterek keddi rendkívüli ülése kapcsán már beszámoltunk róla, hogy maga az energetikáért felelős biztos állapította meg: mindenki egyetért a gáz hosszú távon is fontos szerepéről az energia átmenet során, most viszont a Politico arról is ír, hogy nemcsak a gázt, hanem a nukleáris energiát is elismerheti az Európai Bizottság „környezetvédelmileg fenntartható” energiaként a készülő taxonómia-rendeletben, amelynek tartalmát már novemberben nyilvánosságra hozhatják. Az időzítés nem véletlen: így még a leköszönő Merkel-kormány időszaka alatt történne a döntés, nem az erősen atomellenes új német kormány alatt és az, hogy mind a gázt, mind a nukleáris energiát zöldnek címkéznék egyetlen rendelet keretében, azt is elérné, hogy meglegyen a szükséges minősített többség a tagállamokat tömörítő Tanácsban a döntéskor. Mindez Paks szempontjából is fontos, mert így plusz finanszírozási források is megnyílhatnak előtte, igaz hétfőn a parlamentben Orbán Viktor kormányfő egyértelműsítette, Paks I. üzemidő-hosszabbítását nem mérlegelik, hanem csak az új beruházással foglalkoznak.

A keddi energetikai miniszteri ülésen Kadri Simson energiáért felelős uniós biztos a tagállamokat végighallgatva megállapította:

ABBAN MINDENKI EGYETÉRT, HOGY A GÁZNAK TOVÁBBRA IS LESZ SZEREPE AZ ENERGIA ÁTMENETBEN

és szükség van egy jól működő, a különböző viszonyoknak jól ellenálló gázpiacra. Azt is jelezte: decemberig dönteni kellene a nukleáris energia és a gáz engedélyezett szerepéről.

Szerdán pedig a Politico arról ír két forrása alapján, hogy az Európai Bizottság jogszabályi javaslata már novemberben megérkezhet, hogy még a leköszönő német kormány időszaka alatt szülessen döntés a Tanácsban, ne pedig a decemberre várható új német kormány időszaka alatt.

Az elmúlt hetekben a franciák vezetésével, ahol a nukleáris energiából származik az ország áramellátásának közel háromnegyede, egy tíz országot felölelő koalíció alakult meg, amelyek síkra szálltak amellett, hogy a nukleáris energiát „környezetvédelmileg fenntartható” címkével lássa el az Európai Bizottság a régóta készülő ún. taxonómia rendeletében.

Közben az összes nukleáris kapacitást leállító németek a sok megújuló energiát kiegyensúlyozó gáz elismeréséért lobbiznak az elkészült Északi Áramlat 2 vezeték tükrében. Ezekből az alkotó elemekből már jól látszik, hogy

HA A BIZOTTSÁG EGYBECSOMAGOLJA A KÉT ENERGIAHORDOZÓ ELFOGADÁSÁT EGY RENDELETTERVEZETBE, AKKOR NEM TUD OLYAN BLOKKOLÓ ERŐ KIALAKULNI A TANÁCSBAN, HOGY ELBUKJON AZ ÜGY, ÍGY MINDKÉT ENERGIAHORDOZÓ VÉGÜLIS MEGKAPHATJA A ZÖLD CÍMKÉT.

Ez azért is fontos, hogy mert ez az iránymutatás az alapja annak, hogy a pénz- és tőkepiacokon merre mozdulhatnak meg nagy beruházói/finanszírozási források. Ha ugyanis a 2030-as, illetve 2050-es klímacélok eléréséhez ki van mondva, hogy ez a két energiahordozó igenis segít, illetve közben növeli az ellátásbiztonságot, akkor értelemszerűen a hosszú megtérülésű projektekre is előáll majd a finanszírozás.

Mindez magyar szempontból is kifejezetten fontos, mert a magyar energiamix is hangsúlyosan támaszkodik mind a stabil nukleáris, mind a megújuló enregiákat rugalmasan kiszabályozó gázerőművi kapacitásokra, így ezek fejlesztése, korszerűsítése is könnyebben és plusz forrásokból is megvalósulhat.

A hír afelé is mutat, hogy akár Paks I. minap felmerült üzemidő-hosszabbítására is könnyebben lehetne a piacról is forrást szerezni; de fontos emlékeztetni rá, hogy éppen az e hétfői parlamenti felszólalásában tisztázta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ezzel nem foglalkozik a kormány, csak Paks II. mielőbbi megépítésében gondolkodik. Utóbbihoz is fontos tehát az, hogy a nukleáris energiát elismerheti a Bizottság, illetve a tagállamok döntése zöld energiahordozóként és így a finanszírozásnál is megnyílhatnak plusz csatornák. Igaz egyelőre a magyar és az orosz állam közötti szerződés alapján zajlik a 10 milliárd eurós hitelkeret alapján a finanszírozás, de a valószínű költségtúllépés esetére mindenképpen jól jön majd a zöld címke az óriásberuházás kapacsán.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211027/nagy-dontes-keszul-brusszelben-ami-paksnak-es-az-egesz-orszagnak-is-fontos-507368     2021. október 27.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram