2022.03.21.

Nagy döntést hozott Belgium: 10 évvel tovább használják az atomenergiát – 2022. 03. 21.

Az eddig tervezett 2025-ös leállítás helyett tíz évvel meghosszabbítja két reaktor üzemidejét Belgium, hogy hamarabb tudjon leválni az orosz gázról az orosz invázió miatt – jelentette be a nagy jelentőségű döntést péntek este egy közleményben Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A maratoni kormányülés utáni döntést azzal indokolta a kormányfő, hogy az üzemidő-hosszabbítás erősíti az ország függetlenségét „a viharos geopolitikai környezetben” – tudósított a Yahoo.

Belgiumban két atomerőműben összesen 7 reaktor működik, most tehát kettő üzemidejét hosszabbítják meg ezek közül (Doel 4 és Tihange 3, mindkettő kapacitása 1040 MW körüli), amelyek a teljes nukleáris kapacitás 35%-át teszik ki, jegyezte meg a Reuters.

A belga reaktorok fokozatos leállítását már 2003-ban törvénybe foglalták, de az utóbbi időben viták alkultak ki, hogy valóban ragaszkodjanak-e ehhez az ütemtervhez az elszálló energiaárak és az ellátási bizonytalanságok, illetve az orosz gázról való mielőbbi leválás stratégiai uniós döntése után.

A belga döntés azután érkezett, hogy a múlt héten hasonló viták után a német illetékes minisztériumok bejelentették: nem éri meg a már idén év végére leállítani tervezett három utolsó reaktor üzemidejének meghosszabbítása, mert a folyamatok a leállításhoz már túlságosan előrehaladtak.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220319/nagy-dontest-hozott-belgium-10-evvel-tovabb-hasznaljak-az-atomenergiat-534227
2022. március 19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram