2023.10.04.

NAÜ nukleáris biztosítéki ellenőrök képzése és vizsgáztatása hazánkban

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újonnan felvételt nyert nukleáris biztosítéki ellenőrei gyakorlati képzésen vettek részt 2023. szeptember 25-29. között a Paksi Atomerőműben. A résztvevők a programot sikeres vizsgával zárták.

Az ellenőrök átfogó ismertetőt kaptak a négynapos képzés keretében az erőmű műszaki jellemzőiről, sugárvédelmi szabályairól, valamint a nukleáris anyagok hazai és létesítmény szintű nyilvántartási és ellenőrzési rendszeréről. Az elméleti képzés mellett a résztvevők több ellenőrzési gyakorlaton is bővítették tudásukat, ahol a képzések az erőmű reaktorcsarnokában zajlottak. A klasszikus nukleáris biztosítéki ellenőrzések szimulálása során a frissfűtőelem-tárolóban leltárellenőrzést és méréseket végeztek, ellenőrizték a pihentetőmedencében található kiégett fűtőelemeket, valamint a NAÜ által alkalmazott megfigyelési és körülhatárolási eszközök beállításait, karbantartását és felhelyezését is gyakorolták. Az ellenőrzések során az ellenőrök szemrevételezték azokat a helyszíneket, ahol nem bejelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló nyomokra lelhetnek egy éles ellenőrzés során.

A képzés sikeres lebonyolításában az atomerőmű Biztonsági Főosztályának és az OAH Sugárforrás Felügyeleti Főosztályának munkatársai aktív szerepet vállaltak, amiért a NAÜ köszönetét fejezte ki.

Forrás:
https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?OpenAgent&article=news&uid=51B116CFB2C033B2C1258A3D0031A94D
2023. október 3.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram