2024.03.14.

Navracsics Tibor: A székesfehérvári fejlesztések révén erősödik a térség közvetítő szerepe

A székesfehérvári közlekedési fejlesztések révén tovább erősödik a térség közvetítő szerepe a Duna-Tisza köze és a Dunántúl között – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter országjárásának Fejér vármegyei állomásán kedden, Székesfehérváron.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a kormány jóváhagyta az M7-es autópálya Székesfehérvárra levezető áttervezett körforgalmának kivitelezését. Azt mondta, ez nem csupán a székesfehérvári, hanem az egész déli és középdunántúli közlekedés szempontjából fontos, hiszen a szakaszon a folyamatos dugók sokszor életveszélyes helyzetet teremtettek az M7-es autópályán.

Ezen kívül megkezdődik a város negyedik sztrádalehajtójának tervezése is, amely szintén gördülékenyebbé teszi majd a közlekedést a környéken.

Elmondta, az elmúlt évek tudatos beruházásainak és iparpolitikájának köszönhetően Magyarország északkeleti része új lendületet kap, ennek nyomán Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen új ipari központtá válik, ezzel párhuzamosan pedig a városokat körülvevő térségek is jelentős fejlődésnek indultak.

Eközben az ország déli területeinek felzárkózása még várat magára, ám két terület fejlesztési programjának kidolgozása már zajlik. Az egyik a dél-dunántúli térségé, amely Somogy, Baranya és Tolna vármegyét érinti, a másik pedig a dél-alföldi gazdaságfejlesztési program – közölte.

Szavai szerint Fejér vármegye nagyon kedvező helyzetben van, hiszen a középdunántúli régió egyik motorja, nagyon jó termelési adatok és alacsony munkanélküliséggel.

Azonban az imponáló gazdasági teljesítmény mellett is léteznek a régiónak olyan területei, amelyek fejlesztésre szorulnak, például Fejér vármegye déli része. Ezen térség számos mutatója marad el a vármegyei átlagtól – tette hozzá. Éppen ezért megkezdték egy fejlesztési program tervezését kifejezetten erre a térségre is – mutatott rá.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a vármegye középső és északi része is sajátos kihívásokkal néz szembe, hiszen a kedvező gazdasági mutatók miatt fokozott nyomás nehezedik rá. A többi között a közlekedési infrastruktúrát kell fejleszteni.

A tárcavezető országjárása részeként a területfejlesztést és az államigazgatást érintő kérdésekről egyeztetett a területi államigazgatás képviselőivel a sajtótájékoztatót megelőzően.

Forrás:
MTI
2024.03.12.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram