2024.04.18.

Navracsics Tibor: Kalocsa a magyar nemzetgazdaság és társadalom egyik jelentős szereplője lehet! – Területfejlesztési Fórum Kalocsán

Dr. Filvig Géza polgármester meghívására az országos területfejlesztés letéteményese, dr. Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium tárcavezetője 2024. április 16-án, kedden érkezett Kalocsára, ahol a Színházban megrendezett Területfejlesztési Fórum egyik fő előadója volt. Az eseményen Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a megaberuházás előzményeiről és jelenlegi állásáról, Wunderlich István Péter, a Duna Aszfalt Zrt. projektvezetője a Kalocsa-Paks Duna-híd megvalósításáról és műszaki átadásának tervezett időpontjáról tartott képekben, illusztrációkban gazdag prezentációt. A Kalocsa jövőjével szorosan összefüggő két beruházás és annak várható pozitív hatása dr. Navracsics Tibor miniszter beszédének kulcsmondatai között is szerepelt, de a jobboldal egyik meghatározó politikusa a június 9-ei önkormányzati választásokra figyelemmel Font Sándor országgyűlési képviselővel egyetértésben afelől sem hagyott kétséget: hiába van Kalocsán nyolc polgármesterjelölt, többüknek saját támogató csapata, a Kormány a funkcióban lévő dr. Filvig Géza polgármesterrel, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjével és a pártszövetség képviselőjelöltjeivel képzeli el a további harmonikus együttműködést, a megkezdett és a várható fejlesztések folytatását. A fórumon felszólalt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki a jobboldal Folytonosság, Fejlődés, Kalocsa választási szlogenje jegyében leszögezte: a júniusi választás tétje helyben az, hogy a munkahelyteremtéseken keresztül dr. Filvig Gézával és csapatával tudjuk-e folytatni a munkát a jelenlegi kormányzattal összhangban, vagy egy, a kormánnyal folyamatosan szemben álló településvezetés több évtizedre visszaveti ezeket a jövőt meghatározó fejlesztéseket. Az est házigazdája és a fórum levezetője, dr. Filvig Géza polgármester, egyben a pártszövetség immár hivatalosan megnevezett polgármesterjelöltje amellett, hogy megköszönte a bizalmat, kijelentette: "készen állok, állunk a kormánnyal a közös munka folytatására!"

A fórumot a városba tervezett fejlesztési lehetőségek helyszíni bejárásáról a miniszterrel együtt érkező dr. Filvig Géza nyitotta meg, majd Rákóczi Péternek, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatójának, ezt követően Wunderlich István Péternek, a Duna Aszfalt Zrt. projektvezetőjének adott szót.

Paks2
Rákóczi Péter a nemzetközi kitekintés után gyakorlatilag a kezdetektől napjainkig bemutatta a megaprojekt megvalósításának egyes fázisait; számokkal és adatokkal érzékeltette, hogy miért Paks2 az ország legnagyobb jelentőségű és költségvetésű projektje, majd a hallgatósághoz fordulva kijelentette:
A Paks2 képviselőjeként úgy tekintek Kalocsára, mintha a projekt nagyköveteihez jönnék. Kalocsán, az atomerőmű szomszédságában olyan elkötelezett emberek élnek, akik már jól ismerik a meglévő négy blokkot, és elfogadják, hogy itt két új blokk épül; és hogy ez egy olyan stratégiailag rendkívül fontos beruházás, amely hozzájárul hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez.” – mondta a kommunikációs igazgató, aki az előadás végén két friss információt osztott meg a hallgatósággal:
Elkészült az olvadékcsapda, ami az első hosszúgyártású, nagyon fontos biztonsági berendezés. A következő napokban pedig megkezdődik a reaktortartály kovácsolása."
Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elején – akkor már a hídon Önök is át tudnak jönni - a következő látvány fogadja önöket.” - mondta Rákóczi Péter, majd kivetítette a meglévő négy blokk melletti két új blokkot is láttató diaképet.

Kalocsa-Paks Duna-híd
Wuderlich István Péter értő módon, hitelesen előadott, képekkel illusztrált, kisfilmmel színesített prezentációja a kezdetektől napjainkig ölelte fel a híddal kapcsolatos információkat. Ám érthető módon a szakember előadásában ezúttal a hídépítés utolsó fázisa kapott nagyobb hangsúlyt. Mint elhangzott, a tervezett és szerződésbe foglalt műszaki átadás határidejét a Duna két alkalommal történt, hetekig tartó magas vízállása ellenére tartani tudják.

IMMÁR BIZONYOSAN KIJELENTHETŐ: 2024. MÁJUS 31-IG MEGTÖRTÉNIK A KALOCSA-PAKS DUNA-HÍD MŰSZAKI ÁTADÁSA.


A jelenlévők mindkét prezentáció végén tapssal ismerték el a beruházások állását, az előadók felkészültségét, és a Kalocsa jövője szempontjából ígéretes információkat.
A folytatásban dr. Filvig Géza Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét kérte fel, hogy fejtse ki gondolatait.

Font Sándor helyenként keményen fogalmazott
Font Sándor az idén záruló ötéves önkormányzati ciklusról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy ilyen nem várt nehézségekkel, mint amilyenek az elmúlt négy és fél évben jelentkeztek, eddig nem kellett szembenéznie sem az országnak, sem az önkormányzatoknak.


Kalocsán a frissen megválasztott csapat 2019 őszén kezdte meg a munkát, majd 2020-2021-ben egy eddig ismeretlen vírus ledöntötte az egész világot, Európát, megállt az élet. Ennek lecsengésével mindent újra kell kezdeni. Épp hogy beindul a magyar gazdaság, jött egy másik általunk kívülálló kezelhetetlen helyzet, az orosz-ukrán háború, és ennek valamennyi következménye. Ebben a helyzetben kellett talpon maradnia az önkormányzatnak, elvégezni a legszükségesebb fejlesztéseket, és közben gondolni a jövőre: építkezzünk, mert készen kell állnunk, hogy adott helyzetben a Kormánnyal vállvetve fejlesszük Kalocsát és Magyarországot. Ehhez a talpon maradáshoz nagyon nagy szükség volt a Kormány támogatására – itt köszönöm meg miniszter úron keresztül a Kormánynak –, hogy a rendkívül nehéz helyzetbe került önkormányzatokat, így Kalocsát is kisegítette. Közismert, hogy tízszeres energiaár-elszabadulás volt.” - mondta a nehézségekről szólva a képviselő, majd így folytatta:
És mégis, mindezen nehézségek ellenére - amikor úgy látjuk, hogy szinte nincs, nem lehet eredmény ilyen körülmények között - állítom, hogy egy sikeres és a feladatát mindig precízen ellátó kalocsai önkormányzatról beszélünk. Miniszter úr jelenléte is azt üzeni, hogy a jelenlegi polgármestert és csapatát folytatásra biztatjuk, és én is amellett kardoskodom, hogy ne ziláljuk szét Kalocsa város fejlesztését állandó rotációval, minden újra kezdésével, hanem a megkezdett munka és jövőkép, amit építenek, ez egy folyamatos lehetőséget biztosítson a város fejlődésének” – zárta a gondolatsort Font Sándor, majd összehasonlító adatok tükrében mutatta be, hogy az előző baloldali többségű városvezetés idején, a 2014-2019-ig tartó ciklus alatt, a 2018-as teljes év adataikhoz képest például a befizetett iparűzési adó összege 2018-ban 525 millió - 2023-ban 971 millió forint volt.
A képviselő szerint ez csak úgy lehetséges, hogy nagy odafigyelés történt a városvezetés részéről: ide kellett csábítani és megfogni, munkahelyteremtésre ösztönözni a vállalkozókat. A nyugdíjasok 2018. évi támogatása 17,8 millió, 2023-ban 37,8 millió forint volt - mondta a képviselő, aki szerint beszédes adat az is, hogy 2018-ban 480 fő, míg 2023-ban 400 fő, azaz 20 százalékkal kevesebb volt az álláskeresők száma.

A továbbiakban Font Sándor rámutatott:


FOLYTATÁSRA KÉSZÜLÜNK, MERT A JELENLEGI POLGÁRMESTER ÉS A MÖGÖTTE ÁLLÓ KÉPVISELŐ-TESTÜLETI TAGOK AZOK, AKIK SZÓT TUDNAK ÉRTENI A KORMÁNNYAL.


Kalocsa rendkívül furcsa helyzetben érezheti magát, tegnap estig 8 polgármesterjelölt van a városban. Ez önmagában is rekord lesz, de tisztázzuk: a kérdés az, hogy a sok jelölt közül melyik lesz az a csapat, amelynek egyáltalán esélye lesz arra, hogy megvalósítsa az elképzeléseit. Én azt állítom, hogy dr. Filvig Gézának és csapatának van erre esélye. Mert azt nem képzelhetjük, hogy a FIDESZ-KDNP szövetség legádázabb ellenfeleivel - a DK-ra és az MSZP-re, politikai ellenfeleinkre utalok - egy jövőbeni fejlesztési együttműködés kialakulhat. Azt sem képzelhetjük, hogy egy „városi fő gerillakertész” és csapata, az képes ezen munka elvégzése mellett – amit tegyük hozzá, jól csinál - a polgármesteri tisztségre, feladatra, és arra a munkára, ami a jövőbeni fejlesztéseket illeti.” – közölte Font Sándor, hozzátéve:
Azt sem nagyon gondolhatjuk, hogy két bukott polgármester, akik szintén ott vannak a jelentkezők között, most visszatérnek, és ők lesznek azok, aki Kalocsát a legnagyobb fejlesztési pályára állítják, együttműködve a jelenlegi kormánnyal. Mi több, itt van a TISZA párt, Magyar Péter és csapata, aki bejelentette, hogy szintén polgármester-jelöltet állít Kalocsán. A párton belül egy dezertőr csapatról van szó, ezért nem elképzelhető, hogy a jelenlegi kormánnyal valami érdemi együttműködést tudnának kialakítani.” – értékelte a választások előtti helyzetet az országgyűlési képviselő, aki a folytatásban még konkrétabban fogalmazott.


Filvig Géza és csapata az egyedüli, aki egynemű többséget tud biztosítani! Nincs marakodás a polgármester és az őt támogató testületi tagok között; pontosan tudják, hogy mit akarnak, és ők azok, akiknek azonos képük van Magyarország, Kalocsa jövőjéről. Ellenfeleink erről másként gondolkodnak, mi viszont egyértelműen a Kormány álláspontját támogatjuk. Kalocsa fejlődésének záloga, hogy folytatni tudja-e a jelenlegi csapat a megújult jelöltekkel és a jelenlegi polgármesterrel a munkát. Én nekik drukkolok és értük fogok küzdeni! Folytatás, fejlődés, hajrá Kalocsa!” – zárta gondolatait Font Sándor.

Polgármesteri tájékoztató és nyilatkozat
Dr. Filvig Géza megköszönte az országgyűlési képviselő kiállását és bíztató szavait, és hogy tegnap a FIDESZ Országos Választmánya egyhangúan elfogadta polgármesternek történő jelölését, valamint a csapat képviselőjelölti indítását.
Dr. Filvig Géza mintegy a miniszter tájékoztatásaként az eddig elvégzett munkát is számba vette, majd kifejtette, hogy miért is dr. Navracsics Tibort, a KDNP-ben tagtársát hívta meg a fórumra.
Mint egyebek mellett elhangzott: a munkahelyteremtést kiemelten kezeli az önkormányzat, a két bemutatott beruházás nagy lendítő erőt jelent ezen a területen.


Miniszter úr! Ugrásra készen vagyunk! Amikor az ország, a Kormányzat megkapja a neki jogosan járó támogatásokat, akkor Kalocsa kész lesz az előkészített terveket megvalósítani!" – jelentette ki a miniszterhez fordulva dr. Filvig Géza.
A polgármester a továbbiakban felidézte: a múlt héten aláírta azt a TOP Plusz, 755 millió forintos támogatási szerződést, ami az élhetőbb település megvalósítását szolgálja. Elmondta azt is, hogy a város fontos létesítménye a fürdő és az uszoda, a létesítményben hosszú évtizedek óta elmaradt a fejlesztés. Erre nyújtott be energetikai pályázatot a város, mintegy 1 milliárd forint összegben, amely egy kút fúrását is tartalmazza. A polgármester szerint az előzetes vizsgálatok bizakodásra adnak okot. Ezért ha megfelelő hőmérsékletű és hozamú kutat tudnak fúrni, a város ezzel már képes lesz a fürdőt üzemeltetni. Dr. Filvig Géza arról is beszámolt, hogy a városnak turisztikai fejlesztési víziója is van. A hallgatósággal megosztotta azt is, hogy a fórum előtt a miniszterrel az Érsekkertben volt egy helyszíni bejáráson. Az önkormányzat az Érsekkertben egy olyan multifunkcionális sport - és rendezvénycsarnokot szeretne megvalósítani, ami éppúgy hozzájárulna a városlakók komfortérzetének javításához, mint a szolgáltatások bővítéséhez. Ez szintén egy előkészített anyag – hangsúlyozta a polgármester.
Tisztelt miniszter úr! Mi stabil gazdálkodással, rövid és hosszú távú tervekkel, egy felkészült csapattal jelentkezünk a közös munkára, hogy azt szeretett városunk javára tudjuk fordítani!" - zárta mondanivalóját dr. Navracsics Tiborhoz fordulva dr. Filvig Géza.

Navracsics Tibor: Kalocsa ideális földrajzi helyzetbe került
Kalocsa olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város, egy közösség számára, hogy emelkedő pályára álljon” – fogalmazott a miniszter, aki szerint Kalocsa térsége óriási lehetőség előtt áll, hiszen a paksi beruházás, valamint az új Duna-híd és az ezzel összefüggő infrastrukturális fejlesztések a közeljövőben már nagyon komoly pozíciójavulást eredményezhetnek a város számára.
A miniszter szerint az elmúlt 10-15 év gazdaságpolitikai és közlekedésfejlesztési döntéseinek köszönhetően ma már a statisztikai adatok azt mutatják, hogy nem is annyira észak-nyugat és észak-kelet között van fejlettségbeli különbség Magyarországon, hanem inkább észak-nyugat és dél-nyugat, valamint észak-kelet és dél-kelet között.
A Duna másik oldalán látható az elmúlt 34 év legszomorúbb fejlesztéspolitikai története” – mondta, megjegyezve, hogy a Dél-Dunántúl Pécs központtal valamikor a magyar nemzetgazdaság motorja volt, később azonban folyamatosan romló adatokat produkált.
A politikus szerint a demográfiai, a belső vándorlási és a képzettségi adatok alapján az elmúlt évtizedekben Pécs egyre kevésbé tudta betölteni azt a központi szerepet, amelyet 1990 előtt a magyar kultúrában, a nemzetgazdaságban és a magyar társadalomban játszott.
Az is látható volt, hogy mint gazdasági központ és mint térségszervező erő „Szeged is nagyon sokáig gyengélkedett” – fogalmazott, ugyanakkor méltatta Kecskemét fejlődését, és megjegyezte, óriási jelentősége van, ha egy város nem csupán a földrajzi fekvésének, hanem a jó városvezetésnek köszönhetően is élni tud a fejlesztések adta lehetőségekkel, és valódi fejlődési pályára áll.

A miniszter elmondta, hogy éppen ezért, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium megalakulásakor az első nagytérségi fejlesztési program a Dél-Dunántúlra vonatkozott, amelynek része a pécsi ipari park, a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése, az M6-os levezetése a horvát határig, vagy éppen az új befektetők Pécs környékére vonzása.
Hozzátette, hogy a másik komplex nagytérségi program a Dél-Alföld fejlesztésének terve. Már itt is megjel
entek az első elemek, hiszen Szeged a világ élvonalába tartozó, lézerközponttal gazdagodott, most pedig azon dolgoznak, hogy a legnagyobb és piacvezető elektromos autógyár, a kínai BYD hozza ide beruházását – mondta.

Navracsics Tibor szerint mindez azt jelenti, hogy Kalocsa ideális földrajzi helyzetben van, hiszen „viszonylag közel fekszik Pécshez és Szegedhez, nagyon közel Pakshoz és elég közel Kecskeméthez”.
A település élve a lehetőségekkel csatlakozni tud azokhoz a városokhoz, amelyek kirajzolják a növekedési térség kontúrjait, illetve fő erővonalait, és ezáltal maga Kalocsa is a magyar történelemben betöltött szerepéhez és hagyományaihoz méltóan, valamint földrajzi fekvéséből adódóan a magyar nemzetgazdaság és társadalom egyik jelentős szereplője lehet – mondta a miniszter.

Forrás:
https://www.kalohirek.hu/errol-tudnia-kell/navracsics-tibor-kalocsa-a-magyar-nemzetgazdasag-es-tarsadalom-egyik-jelentos-szereploje-lehet-teruletfejlesztesi-forum-kalocsan

2024. április 17.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram