2023.04.21.

Németországban betilthatják jövőre a gáz- és olajfűtést

A jövő évtől legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával működő fűtési rendszereket építhetnek be az új ingatlanokba Németországban, a szövetségi kormány szerdán elfogadott törvénytervezete szerint. A javaslat ismertetését, ami várhatóan júniusban kerül a Bundestag elé, a gazdasági és éghajlatvédelmi ügyekért felelős miniszter azzal kezdte, hogy jelenleg Németországban a fűtés teszi ki az energiafelhasználás 30 százalékát, és a fűtésre használt energia 80 százalékát nem megújuló energiahordozók adják, főleg földgáz és fűtőolaj.

Ezzel szemben Dániában ez arány pont fordított, 80 százalék ott a megújuló, míg Finnországban és Svédországban 40 százalék az arány, tette hozzá Robert Habeck. Az új szabályozás miatti aggodalmak túlzóak az alkancellár szerint,

senkit sem köteleznek lakása fűtésének azonnali átalakítására, és senkinek sem kötelező hőszivattyút telepítenie otthonában. A már beépített és használatban lévő fűtési rendszereket nem kell lecserélni, a meghibásodott rendszereket pedig meg lehet javítani. Az átállásra hosszú időt szánnak.

A lakás-, építésügyi és településfejlesztési miniszter szerint az átállás végső határidejét 2045-ben határozták meg. Bár a munkára hosszú idő áll rendelkezésre, mihamarabb neki kell látni, fűzte hozzá Klara Geywitz. Szerinte a "betiltott" technológiák csak a pénzt vitték, az új szabályozás viszont hosszú távú tervezhetőséget biztosít, az adózási előírásokkal pedig nem terhelik túl a családokat. (MTI, Guardian).

Forrás:
https://444.hu/2023/04/20/nemetorszagban-betilthatjak-jovore-a-gaz-es-olajfutest
2023. április 20.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram