2023.05.31.

Nukleáris energia nélkül nincs klímasemlegesség – még a Közel-Keleten sem

Az Egyesült Arab Emirátusok elkötelezett a klímasemleges energiatermelés iránt, ennek pedig szerves része a nukleáris energia hasznosítása. Abu-Dzabi nagy hangsúlyt fektet a biztonságos energiatermelésre, ennek pedig szerves része lett az atomenergia is. Korábban írtunk a megújuló energiaforrások közel-keleti hasznosításáról. A Barakah atomerőmű Al Dhafrában található. Az erőműnek három darab harmadik generációs APR1400-as rektora van, a negyediket a dél-koreai KEPCO vállalat építi, és segít az üzemeltetésben is.

A reaktorok egyenként 1400 megawattóra elektromos áramot képesek termelni. Várható élettartamuk 60 év, aktív és passzív biztonsági berendezésekkel vannak ellátva.

Az erőmű teljes kapacitása az ország 25 százalékának villamosenergia-szükségletét képes fedezni.

A reaktor kialakítása a helyi éghajlati viszonyokhoz lett adaptálva, ezáltal nagyobb pumpát, hőcserélőt és csővezetékeket kapott, így képes megfelelni a nagyobb hűtési igénynek tengervíz felhasználásával.

Az építési helyszín kiválasztása során fő szempontok voltak a terület szeizmikus jellemzői, a távolság a lakott területtől, nagy mennyiségű víz közelsége, már meglévő villamos hálózat és elosztórendszerek közelsége, valamint a minimális környezetterhelés.

A Barakah atomerőmű villamosenergia-termelő kapacitásának növekedése lehetőséget ad további megújulóenergia-termelő üzemek rendszerbe állítására is, mint a nap- és a szélenergia.

Május elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott Abu-Dzabiban, ahol hangsúlyozta: nukleáris enegia nélkül a zöldcélok elérése álom és illúzió marad.

Forrás:
https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/05/nuklearis-energia-nelkul-nincs-klimasemlegesseg-meg-a-kozel-keleten-sem
2023. május 30.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram