2021.09.21.

Október 8-án az ország 36 erőművében és fűtőművében zajlik az Erőművek éjszakája – 2021. 09. 21.

A technológiáról, a fenntartható környezetről és a tudatos energiafelhasználásról is szól az október 8-án megrendezendő Erőművek éjszakája – emelte ki az esemény beharangozóján Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. Bár a jogszabályok rögzítik a hivatal feladatait, tevékenységét, Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a MEKH-nél ennél előbbre kell látni. Éppen ezért rendezték meg már 2019-ben – akkor első alkalommal – az Erőművek éjszakáját, amelyen mintegy négyezren vettek részt, és remélhetőleg az idén is legalább ekkora lesz az érdeklődés. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell, ez már a hét elejétől lehetséges.

A MEKH elnöke felhívta a figyelmet: olyan látványos létesítményekbe lehet most bejutni, ahová máskor tilos a belépés. Ilyen a Paksi, a Mátrai vagy a Dunamenti Erőmű. Az országban összesen 36 helyszínen nyílnak meg erőművek, fűtőművek, hőközpontok, és meg lehet tekinteni a megújuló alapú energiatermelés eszközeit, berendezéseit is. A létesítményekben szakmai idegenvezetők ismertetnek meg a villamos energia és a hő termelésének módjával és azzal, hogy hogyan jutnak el a felhasználókig. Ezekre az ismeretekre is szükség van, ha takarékosan akarunk bánni az erőforrásainkkal, hiszen azzal jobban is bánunk, akit vagy amit már ismerünk. Végül Horváth Péter János emlékeztetett: naponta tízezrek dolgoznak azért, hogy az alapvető közműszolgáltatások jó minőségben és biztonságosan eljussanak a felhasználókhoz. Ez egyébként júliusban is zökkenőmentes volt a hivatal havi piaci jelentése szerint, holott extrém nagy igénybevételnek kellett megfelelni: a bruttó áramfogyasztás és a rendszerterhelés havi maximuma is ötéves csúcsra emelkedett, a fogyasztás 5,1–8,2 százalékkal volt magasabb, mint 2017–2020 azonos időszakában. A rendszerterhelés napi maximuma júliusban több munkanapon is meghaladta a 2019-es júliusi havi maximumot is, az új júliusi csúcs 445 megawattal haladta meg a 2019. júliusi értéket. Az igénybe vehető hazai erőművi kapacitások volumene 5000-6000 megawatt volt. Karbantartások miatt a Paksi Atomerőmű egyes egységei és a gönyűi gázüzemű erőmű álltak le rövidebb időre, viszont a Dunamenti G3 blokkja két nap kivételével egész hónapban rendelkezésre állt. Az alacsonyabb hatékonyságú gázos egységek szintén a karbantartástól függően voltak működőképesek, a Mátrai Erőműben ezenfelül üzemzavarok is jelentkeztek.

Forrás: Világgazdaság, 2021. szeptember 21.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram