2023.07.11.

Online megbeszélést folytatott az OAH a NAÜ-vel a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok tervezett módosításáról

Az Országos Atomenergia Hivatal 2023-ra tervezett egyik legjelentősebb feladata a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ) felülvizsgálata. A hazai jogszabályok szerint a felülvizsgálatot ötévenként el kell végezni annak érdekében, hogy a szabályozás kövesse a technológia fejlődését, az újonnan megjelenő nemzetközi követelményeket és ajánlásokat, biztosítva egyúttal a hatékony hatósági felügyeleti munka kereteit. Az OAH számára kiemelten fontos a nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség véleménye, ezért 2023. július 3-án online megbeszélést tartott a NAÜ szakértőivel a tervezett módosításokról.

Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke a megbeszélésen hangsúlyozta: a nukleáris hatósági felügyeleti tevékenységre vonatkozó módosítások koncepciójának lényege, hogy a hivatal az atomenergia alkalmazásához kapcsolódó kockázatalapú megközelítés középpontba helyezése mellett minél hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A tárgyalás során az OAH szakértői részletesebben ismertették a koncepció elemeit, majd a NAÜ szakértői fogalmazták meg észrevételeiket, kiemelve az engedélyesek és beszállítóik irányítási rendszereinek erős hatósági felügyeletét, az ellenőrzések tervezésénél a nukleáris biztonsági kockázatok, valamint a rendelkezésre álló hatósági erőforrások figyelembevételének fontosságát.

A megbeszélést követően megállapítható, hogy a koncepció és a tervezett módosítások összhangban állnak a NAÜ felvetéseivel. A NAÜ pozitívan reagált az OAH azon kezdeményezésére, hogy a hasonló tagországi tapasztalatok megosztására nemzetközi fórumot biztosítson.

Forrás:
https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?OpenAgent&article=news&uid=71B6D663A41B2B4EC12589E50025E566
2023. július 7.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram