2022.01.20.

Orbán Balázs: Atomenergia nélkül hasztalan a rezsicsökkentés, a klímacélok elérhetetlenek – 2022. 01. 20.

Az atomenergia szuverenitási kérdés, hiszen az elhúzódó energiaválságban alapvető fontosságú az energiafüggetlenség megerősítése, ami nukleáris energia nélkül nem lehetséges. Atomenergia nélkül nemcsak a klímacélok nem volnának teljesíthetők, de a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés eredményei sem volnának fenntarthatók – írja közösségi oldalán a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Európában ma az egyik legsúlyosabb kihívás az energiaválság. Az elmúlt évben az EU-ban átlagosan 31 százalékkal nőtt az áram és 52 százalékkal a gáz ára a lakosság számára, eközben éppen ma ért hétéves csúcsra a nyersolaj ára. Ráadásul az energiaválság rövid távon nem, de néhány forgatókönyv szerint még középtávon sem fog megoldódni – hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Orbán Balázs.

A Portfolio keddi vonatkozó cikkére hivatkozva a parlamenti államtitkár azt írja, az energiahordozók árának megugrása főként olyan külső tényezőkre vezethető vissza – mint például a kelet-ázsiai országok növekvő kereslete, az időjárási viszonyokból és földrajzi adottságokból fakadó importfüggőség áttételes hatásai –, amelyekre az EU közvetlen ráhatással nem bír.

Éppen ezért stratégiai kérdés az energiaellátás megszervezése, a kitettség csökkentése és az energiabiztonság garantálása. A nukleáris energia és az atomerőművi kapacitás kulcsszerepet játszanak ebben – mutat rá a politikus.

Magyarázata szerint ugyanis az atomenergia által termelt áram árát nem befolyásolja a fosszilis energiahordozók vagy az EU-s szabályozás részét képező szén-dioxid-kvóták árának emelkedése, ami a mostani energiaválságban döntő tényező. Ezek alapján Orbán Balázs úgy véli,

pozitív fejlemény az Európai Bizottság javaslata, amely szerint a nukleáris energiát a zölderőforrások közé sorolják.

Ezt már csak annak a körülménynek a figyelembevétele is indokolttá teszi, hogy az európai uniós energiamixben az áramtermelés negyede származik az atomenergiából. (Sőt, sok tagállamban ennél magasabb a nukleáris energia részesedése, Franciaországban például kétharmad ez az arány, de hazánkban is jóval magasabb az uniós átlagnál, 41 százalék.) – írja.

Posztjában Orbán Balázs kitér arra is, hogy az ENSZ egyik tavaly publikált jelentése szerint teljes életciklusuk alatt a nukleáris erőművek szén-dioxid-egyenértéke, azaz üvegházgáz-kibocsátása a legkisebb.

„Atomenergia nélkül nemcsak a klímacélok nem volnának teljesíthetők, de a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés eredményei sem volnának fenntarthatók”

– hangsúlyozza az államtitkár, és emlékeztet arra, hogy miközben a nemzetközi piacon többéves csúcsra emelkedik a földgáz és villamos energia ára Európa-szerte nehézséget okozva a háztartásoknak, Magyarországon a hatósági árszabás miatt továbbra sem kell többet fizetni értük.

„Az elhúzódó energiaválságban alapvető fontosságú az energiafüggetlenség megerősítése. Ez nukleáris energia nélkül nem lehetséges, így az atomenergia szuverenitási kérdés”

– világít rá Orbán Balázs.

Forrás: https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2022/01/19/orban-balazs-atomenergia-nelkul-hasztalan-a-rezsicsokkentes-a-klimacelok-elerhetetlenek

2022.01.19.

7020 Dunaföldvár, Kossuth Lajos u. 2.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram