A pályázatot két kategóriában lehet benyújtani:
1.) feldolgozott élelmiszer termék
2.) kézműves ipari termék.
Mindkét kategóriában alapvető bírálati szempont, hogy az adott termék előállítása során mennyiben támaszkodnak valamely hagyományos módszer, technológia alkalmazására. További megfelelőségi kritérium, hogy az adott termék kiemelkedő minőségben készüljön el.
A feldolgozott élelmiszer termék kategóriában friss élelmiszernek nem minősülő termékekkel lehet pályázni. Ebbe nem tartoznak bele általában a friss gyümölcsök és zöldségtermékek, a nem eltartható friss tejtermékek, friss hústermékek.
A kézműves ipari termék kategóriában nem kizárt gépi technológia alkalmazása, de a folyamat nem lehet teljesen automatizált, illetve arányának az előállítás folyamatában 50 % alatt kell maradnia.
A "Fejér Termék Nagydíj" elismerést - kategóriánként egyet-egyet - vagy a "Minősített Fejér Termék" jelölést - osztályonként legfeljebb egy - azok kaphatják meg, akik igazoltan Fejér vármegye közigazgatási területén termelt vagy gyűjtött alapanyagokból készült termékeket állítanak elő.